Marulka patří do stejné skupiny hluchavkovitých jako kopřivy nebo hluchavky. Jedná se o trvalku, která dorůstá do výšky mezi 20-40 cm. Tvoří kompaktní keříky s dřevitými stonky a nejvíce jí vyhovují slunná, případně polostinná stanoviště. Roste často na suchých loukách nebo kamenitých svazích, proto patří mezi oblíbené skalkové rostliny.

Její výskyt můžeme nejvíce sledovat v oblastech jižních států, jako jsou Itálie, Španělsko, Řecko, ale také Turecko či severní Afrika. Není ani výjimkou, že její keříky najdeme i ve Švýcarsku, Maďarsku nebo Rakousku, a tak si našla cestu i do našich zahrad a parků.

Marulka bývá často přezdívána jako mátová saturejka, a to proto, že její listy voní jako máta, jsou jí i tvarově velmi podobné. Kvete velmi bohatě mnoha malými kvítky, které vykvétají v úžlabí listů tak, jak to známe od kopřiv či hluchavek. Květy mají typický hluchavkovitý tvar a barva zpravidla přechází od bílé přes světle až po tmavě růžovou.

Můžeme však sehnat i kultivary s modrými květy nebo si také vysadit příbuznou marulky lékařské, a to je marulka šantovitá, která kvete rovněž bíle až po fialovou barvu. Její květy jsou mnohem drobnější a rovněž ji lze využívat jako bylinku vhodnou do kuchyně. Je také půvabnou ozdobou skalek a záhonů.

Marulky vykvétají od července až po celý podzim. Její odkvetlé stonky seřízneme, čímž podpoříme omlazení keříku a druhé – podzimní kvetení. Sladký nektar z květů láká na naše zahrady motýly, včely a čmeláky, takže je přínosné i pro ostatní plodiny, pokud si na zahradě pár keříků marulky vysadíme. Kromě toho na rozdíl od máty marulka není plevel, který by nám zarostl celou zahradu.

Marulky jsou nenáročné, nevadí jim zemina chudší na živiny, mohou prosperovat na okrajích záhonů, cest, skvěle zapadnou do bylinkových záhonů, ale mohou posloužit i jako pěkné solitérní keříky. Neposlední výhodou těchto trvalek je i to, že jsou mrazuvzdorné.

Podle dochovaných materiálů se odvary marulky používaly k vyvolání potratu, proto se rozhodně nedoporučuje, aby větší množství čaje z této bylinky pily těhotné ženy. Marulku lékařskou však jako odvar můžeme doporučit například pro snížení horečky a k podpoře pocení. Také napomáhá dobrému trávení, snižuje zažívací obtíže a odstraňuje z trávicích cest hleny. Vzhledem k tomu, že zmírňuje napětí v těle, je vhodná při lehčích formách depresí nebo pocitech úzkosti.

Marulku šantovitou lze zase využít v kuchyni jako obdobu oregana, tedy bylinky, kterou miluje zejména italská a obecně středozemní kuchyně. Její listy připomínají tvarem oregano, ale voní trochu po mátě a trochu po mateřídoušce, proto skvěle zvýrazní například chuť masa, hub, ale i vegetariánských pokrmů. Hodí se do teplé i studené kuchyně, do salátů, polévek, ke grilované zelenině, můžeme ji používat čerstvou, ale i sušenou.