Mšice patří k nejčastěji se vyskytujícím škůdcům našich zahrad. Podle odborníků existují asi dva tisíce druhů těchto parazitů, kteří dokážou bez milosti zlikvidovat naši úrodu. Nejhorší je, že zpočátku si jich na zahradě ani nemusíme všimnout. Několik málo mšic je téměř nepostřehnutelných. Jejich přítomnost zjistíme většinou až v momentě, kdy už jich je na rostlinách obrovské množství. Listy a stonky postižených rostlin se začnou kroutit a vysychat, protože mšice z nich vysávají mízu, poupata květin často uschnou a ani nevykvetou, jak jsou mšicemi obalena, takže mnohdy u zeleniny ani nedojde k nasazení plodu.

Tito škůdci dokážou během krátké doby zcela zlikvidovat ozdobné květiny i keře, ale také zeleninu nebo ovocné keře a stromky. Množí se neuvěřitelnou rychlostí a boj s nimi se často zdá být marný. Přesto existuje mnoho možností, jak se mšic alespoň dočasně zbavit, v některých případech i na celou sezonu.

Insekticidy jsou účinné, ale…

Chemické postřiky patří mezi ty nejúčinnější. Na trhu existují různé druhy, od těch velmi silných, až po ty šetrnější vůči přírodě, které bývají vyrobeny na přírodní bázi. Pokud nepatříte mezi vyložené odpůrce chemie, lze je bezpochyby využít pro ozdobnou zahradu a brzy na jaře i pro ovocné stromky a zeleninu, dokud nezačnou kvést. V období květu a zejména plození se již chemické postřiky nedoporučují. Vždy si přečtěte, v jaké vegetační fázi rostlin na ně lze postřik aplikovat, případně jak dlouho poté nelze konzumovat chemicky ošetřené plody.

Mezi podomácku vyrobené „chemické“ postřiky patří i poměrně účinný jarový nebo mýdlový roztok, které si můžete velmi snadno připravit sami. U všech druhů chemických postřiků dbejte na to, abyste je aplikovali buď brzy ráno, nebo nejlépe večer, kdy nepálí slunce, a také v době, kdy víte, že alespoň 24 hodin po postřiku nebude pršet, aby se postřik nesmyl. Někteří výrobci insekticidů uvádějí i kratší dobu, kterou je nutné po aplikaci postřiku dodržet, takže vždy je dobré se řídit doporučeními na návodu každého produktu. Pak rostliny opatrně osprchujte vodou a zkontrolujte, zda byl postřik účinný. V případě potřeby po několika dnech proces zopakujte.

Přírodní postřiky, které stojí za zkoušku

Mezi oblíbené „babské“ recepty, které jsou však mnoha zahrádkáři vyzkoušené a často úspěšně, patří například výluh z tabáku, který je třeba nechat louhovat alespoň přes noc. Podobně účinné jsou i výluhy z různých bylin a rostlin, jako například česnekový, pelyňkový, kopřivový nebo výluh z kostivalu a vratiče. Rostlinné výluhy je třeba připravit tak, že byliny nasekáme do kbelíku, zalijeme a necháme alespoň týden (ideálně na sluníčku) louhovat. Když se rostliny začnou rozkládat, můžeme nálev použít.

Mnoho zahrádkářů používá i další aromatické byliny a s různým úspěchem, proto je třeba někdy vyzkoušet více variant, než najdete ten svůj úspěšný výluh. I v případě rostlinných výluhů platí, že po několika dnech je třeba rostliny či keříky důkladně osprchovat čistou vodou a zkontrolovat účinek postřiku.

Pomozte si využitím síly přírody

Ochránit záhony a keříky můžeme také tím, že mezi rostliny nasadíme ty, které mšice odpuzují. Mezi velmi účinné patří například levandule, česnek, afrikány nebo také kopr, které svým aroma mšice odpuzují, nebo například lichořeřišnice, která funguje jako lapač mšic.

Proti mšicím můžeme využít i různé druhy hmyzu. Budete-li na zahradě pěstovat pestré druhy rostlin a část zahrady vyhradíte jakési „přírodní zahradě“ bez větších zásahů a údržby, přilákáte sem různé druhy hmyzu, které si se mšicemi poradí. Dobrou alternativou jsou také hmyzí hotely, které mohou sloužit jako úkryt pro potenciální opylovače, ale i další užitečný hmyz. Takové hotely si můžete nejen zakoupit v mnoha hobbymarketech, ale také si je vyrobit sami.

Mezi užitečné likvidátory mšic patří slunéčko sedmitečné, respektive jeho larvy, které jsou schopné během své vývojové fáze sežrat až 90 dospělých mšic a 3000 jejich nymf. Také larvy pestřenek (zvaných vosičky) patří mezi úspěšné požírače mšic. Mezi další pomocníky v boji se mšicemi patří i škvoři nebo zlatoočka, jejichž larvy mšice sice nesežerou, ale při kousnutí do nich vstřikují trávicí šťávy, které mšice zahubí.

V neposlední řadě nemůžeme zapomenout ani na černé vosičky aphidius colemani, které do těl mšic nakladou vajíčka. Ta se vylíhnou a mšici zahubí. Každá vosička je schopná naklást až 300 vajíček. Tyto vosičky je možné zakoupit ve specializovaných obchodech a jejich užívání se doporučuje spíše pro interiéry nebo skleníky.