Skalničky neboli alpínky jsou rostliny pocházející z horských oblastí z různých nadmořských výšek. Postupně se ale přizpůsobily a nyní bez problémů snesou přírodní podmínky i v nížinách.

Při výběru přihlížejte především k umístění skalky a požadavkům skalniček na světlo, půdu a zálivku. Měli byste si také vybrat ty druhy, které jsou navzájem v souladu svým vzrůstem, olistěním, barvou i dobou květu. Do skalek se nejvíce hodí bohatě kvetoucí trvalky nízkého trsnatého nebo polštářovitého vzrůstu.

Vyhněte se rostlinám, které dorůstají do velkých rozměrů, samovolně se vysemeňují nebo odnožují, a postupně tak vytlačují okolní rostliny. Jsou jimi například břečťan, barvínek, máta, botanické druhy růží, pivoňky, nocenky nebo agresivní druhy travin.

Jak správně sázet skalničky

Jak správně sázet skalničky

Skalku nejprve důkladně vyčistěte od veškerého plevele a kořenů vytrvalých rostlin. Ty byste ze skalky později odstraňovali jen stěží. Účinnou pomůckou proti prorůstání plevelů je geotextilie. 

Většina skalniček potřebuje ke svému růstu hlinitovápenatou písčitou půdu. Pro rostliny, které mají rády spíše kyselou půdu, vytvoříte vhodné podmínky tak, že vytvoříte jamky, naplníte je směsí rašeliny a křemičitých písků s listovkou, případně lesní hrabankou.

Vápnomilné skalničky zase ocení přidání staré omítky nebo drceného vápence do substrátu. Po vysazení zasypte okolí rostlin kamennou drtí. Ochráníte tak listy před stykem s mokrou půdou, ale například i před slimáky. V neposlední řadě tím také zabráníte prorůstání plevele.

Zdroj: Youtube

Zkuste využít tyhle skalničky

Netřesk – je jednou z nejrozšířenějších skalniček u nás. Jedná se o nenáročnou rostlinku, která poroste v každé zemině. Poznáte ji podle tučných listů, které tvoří husté růžice. Méně známý je jeho dvojník - cymbálek. Vypadá stejně jako netřesk, na jeho listech ale přechází zelená barva do růžové.

Koniklec – patří mezi domácí druhy, které můžete najít na slunných vápencových skalách. Nejčastěji se ve skalkách pěstují fialově kvetoucí kultivary, vzácností však nejsou ani ty s bílými, růžovými či téměř červenými květy. Koniklec miluje slunce, teplo a suchá, případně mírně vlhká místa s vápenitou či štěrkovou půdou.

Trýzel zakrslý – nenáročná a pěkná skalnička posetá mnoha žlutými květy dorůstá do výšky 15–35 cm. Její květy vám skalku ozdobí od května do července. Vysaďte ji na suché místo, kam celý den svítí slunce. Omamná vůně této rostliny velmi přitahuje čmeláky, včelky a další létající hmyz.

Kosatec Danfordové – tyto trpasličí jasně žluté květiny jsou vhodné k lemování skalky. Pěkně vypadají také pod stromy nebo v blízkosti keřů. Malé kvítky jsou maximálně 12 cm vysoké a mají rády slunce, případně polostín. Pokud však doma chováte psy nebo kočky, měli byste jeho vysazení zvážit. Kosatec je toxický, a pro zvířata tudíž nebezpečný. Při práci s ním používejte rukavice.

Mechovec srstnatý – zelený polštářek s vyvýšenými kulovitými žlutými květy ve výšce kolem 10 cm dodá vaší skalce šmrnc. Dobře se hodí mezi kameny a zídky, vkusně ozdobí okraje záhonů. Miluje sluníčko, ale snese také polostín. Bylinka nemá problém s růstem a brzy zaplní každou okolní škvíru a díru. Kvete od května do června. Na zimu je potřeba přikrýt ji chvojím.

Zdroj: homebydleni.cz, ireceptar.cz