Tahle venkovní výjimka se jmenuje araukárie chilská (Araucaria araucana) nebo také blahočet chilský a je natolik neobvyklá, že jí právem patří místo solitéru, který jen tak někdo nemá.

Z dob dinosaurů

Araukárii chilské se někdy říká živoucí fosilie, dřevina z dob dinosaurů nebo strom z pravěku. Není to od věci, exoticky vypadající jehličnan patří mezi vývojově nejstarší dřeviny na naší planetě, který pamatuje i dinosaury. V současnosti byste ho objevili na horských svazích hlavně v Chile a v Argentině. Ve své domovině dorůstá výšky několika desítek metrů, v našich podmínkách významně méně a s růstem si dává na čas, není spěch. Jde o dvoudomou dřevinu.

Jehlice, které přitahují pozornost

Velkou zajímavost představují tuhé trojúhelníkovité jehlice, jejichž tvar může připomínat pečlivě vyskládané střešní tašky, ale se špičatými konci. Vyrůstají na pravidelně uspořádaných větvích. V mládí strom nebude jako podle pravítka, symetrický tvar získává později. Zajímavá je rovněž jeho šupinatá kůra a také šišky.

První předpoklad úspěchu

Araukárii chilské musíte vybrat správné stanoviště, to je základní předpoklad úspěšného pěstování. Obecně jsou nejvhodnější teplé oblasti, s vyšší vzdušnou vlhkostí. Musí být chráněná před zimními větry a ostrým sluncem, ale i před přímými slunečními paprsky v létě. Zejména mladé rostliny ocení přirozený stín okolních vzrostlých dřevin. Nemají rády znečištěné ovzduší, ani půdu, která příliš rychle vysychá, na závadu je i vysoká hladina spodní vody. Na jaře zase může vzniknout problém při tání sněhu. Aby dřevina nepojala nadmíru vláhy do kořenů, vybírejte místo, odkud voda rychle a snadno odteče.
Živé fosilii se bude dařit v humózní, kypré a mírně vlhké zemině s drenáží.

Druhý předpoklad úspěchu

Patří mezi mrazuvzdorné rostliny, byť s omezením. Nejchladnější měsíce v roce jsou pro ni v našich podmínkách tak trochu oříškem. Nezřídka se doporučuje prvních asi pět let, kdy jsou mladé rostliny nejcitlivější na mráz, pěstování v nádobě a na podzim přesun do zimních zahrad či jiných chráněných bezmrazých prostor, na jaře zase ven.
Až bude větší stromek vysazený v zahradě, v zimě ho chraňte před mrazem i sluncem. Předem ho na zimu důkladně zalijte, okolí kořenů nastelte například listím nebo chvojím, dřevinu obalte netkanou textilií. Mnohdy se přidává i další vrstva ochrany, například konstrukce kolem dřeviny, na kterou připevníte třeba rákosové rohože. Názory a doporučené metody ochrany se mírně různí, nicméně důslednost se v tomto ohledu vyplatí.

Zdroj: Magazinzahrada.cz, Profizahrada.cz