Stručný souhrn z článku

  • Pro posílení imunity můžeme využít bylinky a bobule, které podporují zdraví přirozeně.
  • Echinacea posiluje imunitu a pomáhá při nachlazení, šípky jsou bohaté na vitamín C a další prospěšné látky. Rakytník podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky a je bohatý na vitamíny.
  • Černý bez má pozitivní vliv na dýchací systém a imunitu. Tyto bylinky a bobule lze využít ve formě čajů, sirupů či tinktur.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Základem dobré imunity je zdravý životní styl, vyvážená strava s převahou ovoce a zeleniny, které dodají tělu nejen vitaminy a minerály, ale také vlákninu, která „nakrmí“ přátelské bakterie (probiotika) v našich střevech. Jen málokdo si uvědomuje, že základ našeho zdraví se ukrývá v trávicím traktu. Pohyb na čerstvém vzduchu a otužování jsou nedílnou součástí péče o silné a odolné tělo.

Podpora imunity má hlavně preventivní důvody, a tak není třeba zbytečně zatěžovat tělo uměle vyráběnými látkami z potravinových doplňků či léků. Bylinky ve formě čajů, tinktur a macerátů jsou přírodního původu, organismus si s nimi dokáže mnohem lépe poradit a vstřebat to, co právě potřebuje. 

Zdroj: Youtube

Využijte sílu bylin

Říká se, že není na světě bylina, která by na něco nebyla. Možná i vaše zahrada ukrývá zdravé poklady, ze kterých si můžete snadno vyrobit podpůrné a léčivé preparáty. Další rostlinné poklady najdete v lese nebo na mezi za plotem. Po kterých životabudičích sáhnout, abychom zvládli zimu ve zdraví a ne s nudlí u nosu?

Echinacea

Půvabná květina k nám přicestovala ze severoamerických prérií a v našich zahradách natolik zdomácněla, že si její zámořský původ ani neuvědomujeme. Léčivá je celá rostlina, ale nejvíce síly ukrývá v kořenech. Pro léčebné využití jsou nejlepší tři roky staré kořeny vykopané na podzim. Využívají se k výrobě tinktur.

Echinacena posiluje obranyschopnost buněk, stimuluje imunitu a zvyšuje množství bílých krvinek, které kontrolují průnik mikroorganismů a cizích částic do těla a bojují proti infekcím. Mimo jiné je skvělá i při léčbě nachlazení, zejména léčí bolest v krku a kašel.

Šípky

Plody plané růže jsou doslova nabité vitaminem C. Jediný šípek ho obsahuje tolik, co celý pomeranč. Dále se v červených bobulích nachází třísloviny, invertní cukr, sacharóza, pektin, kyselina citronová a jablečná, flavonoidy a vedle vitaminu C také vitaminy skupiny B, vitamin K a další.

Šípky se sbírají na podzim a uchovávají se nejlépe sušené. Požívají se ve formě čaje, ale málokdo ví, jak připravit šípkový čaj (přesnější je výluh), aniž by se zničila jeho nejvýznamnější komodita – vitamin C. Ten totiž velmi lehce degraduje už samotným utržením červeného plodu a spařením horkou vodou ho (vitamin C) zabijete úplně.

Jak připravit šípkový čaj:

  1. Sušené šípky rozmělněte v hmoždíři nebo je rozdrťte paličkou.
  2. Drť zalijte studenou vodou a nechte přes noc louhovat.
  3. Druhý den výluh přeceďte přes jemné sítko a na plotýnce lehce zahřejte (tak, abyste v něm udrželi prst), aby se vám příjemně pil.

Rakytník

Keř se stříbřitě zbarvenými úzkými listy a zářivě žlutými plody dozrávajícími na podzim pochází z Asie, zejména Číny a Sibiře. V současnosti je rozšířený po celé Evropě a u nás roste hojně v zahradách a parcích. Léčivá je celá rostlina, ale k léčebným či kulinářským účelům se používají hlavně plody, které můžeme směle nazvat bombičky zdraví.

Vysoký obsah vitaminu C není žádným tajemstvím a ve velkém množství najdeme v plodech také vitamin A, vitaminy skupiny B, dále vitamin D, E či K. Z dalších zdraví prospěšných látek jmenujme železo, mangan, karotenoidy, třísloviny a mnohé další.

Konzumace rakytníku řešetlákového významně posiluje imunitu a odolnost vůči stresu (obsažené látky dokonce působí proti depresím). Poradí si i s nachlazením, protože rozpouští hleny. Stejně dobře porazí i bakteriální infekce a čistí organismus od zplodin. Stimuluje činnost jater a plic, pomáhá při plicních onemocněních. Pokračovat o blahodárných účincích rakytníku na lidské tělo bychom mohli ještě dlouho, a tak není divu, že v posledních desetiletích je pod drobnohledem vědců, kteří hledají, co všechno ještě umí.

Plody rakytníku jsou značně trpké, a proto jeho konzumaci začerstva zvládne jen málokdo, zasyrova lisovaná šťáva doslazená třeba medem je už mnohem chutnější. Dají se z něho vyrábět sirupy, likéry či džemy. Můžete ho pít ve formě čaje, nebo z něj vytvořit tinkturu. Je úžasně variabilní.

Černý bez

Ne nadarmo se říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ U nás roste prakticky všude, ale sbírat bychom ho měli jen na chráněných místech, daleko od polí, silnic a průmyslových provozů. K léčení se dají použít květy na čaj či sirupy, anebo plody, z nichž se vyrábějí marmelády, sirupy nebo třeba víno.

Kromě jiného podporuje bez černý tvorbu cytokinů, což jsou proteiny produkované buňkami imunitního systému, které regulují a koordinují aktivitu dalších imunitních buněk. Květ černého bezu podporuje přirozenou funkci dýchacího systému a normální funkci močových cest.

Zdroj: Dům&Zahrada, mojemedicina.cz, celostnimedicina.cz, bylinkyprovsechny.cz

Související články