Když bez černý (Sambucus nigra) dokáže využívat více než padesát druhů ptáků, a to se v odhadu držíme hodně při zemi, možná byste měli zbystřit. Co je dobré pro opeřence, může posloužit i vám. Na závěr článku přidáváme ryze praktické rady (nejen) pro zahrádkáře.

Podívejte se, jakou nádheru si můžete vypěstovat:

Zdroj: Youtube

1. důvod: Čistá záležitost

Bez černý funguje jako dva v jednom, bavíme se o užitkové, ale i dekorativní dřevině. Jestli venku ucítíte vůni „pouličního“ bezu nebo tu, která se line ze zahrady, je vcelku jedno. Ovšem pokud chcete bez využívat nejen na parádu, pěstování se vyplatí. Abyste neměli na jaře květy, v létě listy a na podzim plody „ovoněné“ rovněž benzínovými a jinými zplodinami nejen z aut.

2. důvod: Téměř bez práce

Když aromatická dřevina dokáže růst prakticky kdekoliv v přírodě nebo ve městech, bude se jí dařit také u vás. Prostě obraťte její minus (není to snad už plevel?!) v plus. Bez černý je totiž skromný, nevyžaduje extra půdu ani stanoviště. Udržovat ho v rozumné velikosti a současně v dobré kondici pomáhá každoroční řez. Jak bez černý řezat? Pokud ho chcete pěstovat hlavně kvůli bezinkám, každoročně odstraňujte odplozené dvouleté výhony (ideálně po sklizni).

3. důvod: Obyčejný? Jak který

Přírodní forma bezu černého může působit obyčejně jen proto, že ho vidíte všude. Ovšem na zahradu si lze pořídit i mnohem zajímavější „křoví“. Prodává se více vyšlechtěných kultivarů, které vás překvapí. Třeba plodností (Haschberg a Sambo jsou u nás nejznámější, sklizeň až 25 kilogramů), nebo barvou. Například Black Beauty slibuje růžové květy a purpurové až tmavě vínové listy, Black Tower zase bílorůžové květy, rovněž temně vínové listy, Golden Tower bílé květy a nádherné žlutozelené listy…

4. důvod: Podpoří zdraví i apetit

O léčivých účincích a možnostech zpracování květů na jaře jsme už psali. Aspoň jednou v životě je obalte v těstíčku a usmažte si kosmatici. Květy předem nemyjte, jen je rozložte a prostě počkejte, až drobní „návštěvníci" vylezou. Později ještě využijete listy a plody. Bezinky se nemají konzumovat zasyrova, uvařte z nich marmeládu nebo džem, vynikající je rovněž rosol, také si připravte tinkturu či víno nebo čatní (chutney). Případně je usušte nejen na čaj.

Plody potřebují pomalé sušení stejně jako listy i květy. Plody se vyplatí ponechat rozložené volně na sítu, aby k nim mohl vzduch ze všech stran, a už scvrklé se dosušují v troubě při 80 °C. Květy a listy je nejlepší sušit volně, optimálně zavěšené na šňůře.

5. důvod: Osobní strážce zahrady. I váš

  • Kdybyste květy nevyužili v kuchyni či pro zdraví, můžete je natrhat a přidat na kompost, což urychlí jeho zrání.
  • Nasušené a podrcené listy proměněné v prášek fungují jako odpuzovač mšic.
  • Nebo listy povařte a výluhem postříkejte užitkové rostliny, tohle údajně hmyzí škůdce nejen odrazuje, ale přímo likviduje. A prý to funguje také proti některým houbovým chorobám. V každém případě jde o ekologické řešení.
  • Aroma bezových listů podpořené tlením má odpuzovat krtky a hlodavce.

A jedna rada pro všechny čtenáře: zkuste bezové listy jako repelent, jen se jimi potřete, až půjdete do přírody.

Zdroj: growinginthegarden.com, rozhlas.cz