Rozhodně nekrmte ptáky zbytky z kuchyně. Obsahují sůl a ta působí pro ptáčky jako jed. Třeba pro čížka je smrtelné už jedno zrnko soli. Velmi nevhodné je i pečivo, hlavně to čerstvé. Drobným ptákům ublížíte i vodou. Rádi se totiž koupou, ale pokud jim promočené peří zmrzne, nemají šanci přežít.

Při krmení ptáků děláme hodně chyb a ani o tom nevíme. Jsou ale často fatální. Další takovou chybou třeba je, že začneme s přikrmováním moc brzy a ptáčci tím zleniví. Nasypte do krmítka potravu, až když teploty klesnou pod bod mrazu nebo když napadne sníh.

Pokud možno nedávejte ptáčkům lojové koule. Často se stane, že se zamotají do síťky a uhynou.

Čím je krmit správně?

Slunečnicová semínka jsou číslo jedna. Jsou zdrojem energie. Doplňte je o ovesné vločky nebo jiné zrní. Můžete je nasypat do krmítka nebo na chráněné místo na zemi. Pěnkavy a zvonky ocení spíše zobat zrní ze země. Kosi, kvíčaly si užijí jablka a jeřabiny, ideální jsou i vařené brambory. Pozor! Nevařte je v soli!

Platí, že ptáky přikrmujeme. Ne překrmujeme. Nemusí být krmítko nonstop plné, ba naopak. Pro ptáky je výhodné, když musí hledat i přirozenou potravu.

Zdroj: lidovky.cz