Na stráních i na zahrádce

Černý bez jsme zvyklí vídat hlavně ve volné přírodě, ale vysadit ho můžete i na své zahradě. Je velmi nenáročný na pěstování, nevadí mu stín ani mrazy, měli byste mu však poskytnout půdu bohatou na živiny. Vyhovují mu písčitohlinité půdy a rychlejší růst si pojistíte kompostem. Černý bez se dá vypěstovat ze semínek zralých plodů i z řízku, případně si můžete vyrýt menší semenáček. Je možné zakoupit i vyšlechtěné odrůdy - některé z nich mají netradiční zbarvení, jako například Black Beauty nebo Black Lace, pro něž jsou typické vínové listy a růžové květy.

Bez v lidové magii

Příznivé účinky bezu na lidský organizmus znali už naši předkové. Bez se hojně využíval v lidovém léčitelství a přisuzovala se mu i kouzelná moc. Vysazoval se v okolí chalup, aby obyvatele chránil před zlými silami, a těhotné ženy líbaly jeho větve ve víře, že to přinese štěstí nenarozenému dítěti. A když dívka o Štědrém večeru zatřásla bezovou větvičkou a pronesla magickou formulku "Třesu, třesu bez, pověz ty mi, pes, kde můj milý dnes", podle štěkotu psa si vyvěštila, odkud pro ni přijde ženich.

Bobulky se musejí povařit

Plody černého bezu jsou v syrovém stavu mírně toxické, proto je musíme před konzumací vždy tepelně upravit. Jsou bohaté na vitaminy A i C a kromě jiných prospěšných látek obsahují také vitaminy skupiny B, organické kyseliny, antokyanová barviva a silice. Šťáva z černého bezu má protizánětlivé účinky, zmírňuje bolesti hlavy, zubů a kloubů a může vám pomoci i při zácpě. Čaj z květů se doporučuje na kašel a při ekzémech, ale o tom si povíme zase na jaře, až bez pokvete.

Sirup, likér i bublanina

Kuličky černého bezu je možné zpracovat mnoha způsoby. Můžete je usušit a v zimě z nich připravovat čaje na posílení imunity, dá se z nich vyrobit osvěžující limonáda, léčivý sirup i ostrý likér na zahřátí. Někdo si rozvařené bezinky přidá do krupicové kaše nebo je zapracuje do bublaniny. Výtečná je marmeláda z bezinek v kombinaci s jablky: 1 kg bezinek rozvaříte s 1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek, přisypete 1/2 kg cukru a želírovací prostředek a mícháte do zhoustnutí. Marmeládu můžete dochutit šťávou z 1 citronu. Pokud přidáte i skořici, hřebíček a kapku rumu, vznikne lahodná vánoční pochoutka, kterou jistě na sklonku roku uplatníte při pečení cukroví.