Cibule, co chodí

Egyptská cibule (Allium × proliferum) je trvalka a jde o mezidruhový hybrid, který vznikl zkřížením cibule kuchyňské (Allium cepa) a cibule sečky (Allium fistulosum).

Rostliny mohou dorůst až do výšky 80 cm a od června do září tvoří místo květů pacibulky. Není neobvyklé, že vyraší na stonku až dvě i tři „poschodí“. Jak se léto chýlí ke konci, stébla ztěžknou a zapustí kořeny tam, kde pacibulky dopadnou na zem.

Jedna egyptská cibule může každý rok urazit až půl metru a vytvoří až šest nových rostlin. Není divu, že v anglicky mluvících zemích ji znají pod názvem chodící cibule.

Výsadba egyptské cibule

Sázejte v říjnu až listopadu, případně v únoru až březnu. Aby se u vás poschoďové cibuli dařilo, postupujte dle našich rad:

  • Vyberte místo, které je na plném slunci.
  • Půda by měla být lehká, měkká a dobře provzdušněná. Máte-li na zahradě těžkou a jílovitou půdu, vylehčete ji pískem.
  • Přestože egyptská cibule ráda roste v substrátech bohatých na živiny, je třeba bezpodmínečně dodržovat stejné pravidlo, jako u ostatních druhů cibulí. Nikdy nepřidávejte hnůj nebo kompost těsně před výsadbou. To byste měli udělat rok před ní, jako u všech rostlin, kterým se daří ve druhé trati.
  • Těsně před výsadbou nakypřete půdu do hloubky asi 10 cm. K tomu se výborně hodí rycí vidle.
  • Sázejte cibulky jednu po druhé, s rozestupy 10 až 15 cm a zatlačte je do půdy do hloubky 2 až 3 cm. Dbejte na to, aby špička směřovala vzhůru.
  • Přikryjte zhruba centimetrovou vrstvou zeminy.

A máte hotovo, na jaře cibulky vyrazí a vy můžete sledovat, kam se rozběhnou.

Zdroj: Youtube

Péče o egyptskou cibuli

Jakmile rostliny zakoření, není potřeba žádná péče. Dokonce ani zalévání! Během nejsuššího léta se cibule stromová vyrovnává s nedostatkem vláhy tím, že přejde do klidové fáze. Nemusíte se obávat, když stonky začnou žloutnout a usychat: jakmile spadnou první podzimní srážky, objeví se nové.

Sklizeň egyptské cibule

Všechny části této rostliny jsou jedlé. Nejen mladé cibulky a zelené stonky, ale i mateřské cibule v půdě. To znamená, že alespoň část lze používat téměř po celý rok.

Vyvarujte se nadměrné sklizně zelených stonků, zejména pokud rostlina teprve tvoří nadzemní cibulky. Ty se objevují od června do září a lze je sklízet, jakmile dosáhnou požadované velikosti. Na podzim, od konce září, sklízejte zbylé cibulky a ihned je použijte nebo uskladněte. Ve vhodných podmínkách - v chladu, temnu a především v suchu - je lze skladovat až do příštího jara. Ke skladování jsou však vhodné pouze cibule, které ještě nevyklíčily.

Poschoďová cibule v kuchyni

V kuchyni lze malé cibule využít na mnoho způsobů. Vzhledem ke své velikosti se výborně hodí k nakládání, ale jsou skvělé i syrové, smažené nebo jako koření. Díky jemně aromatické, štiplavé chuti jsou poschoďové cibule oblíbené také v těstovinách nebo jako příloha k masu a rybám.

Zelené stonky jsou vynikající náhradou pažitky a jarní cibulky. Z hlediska živin si rostlina v ničem nezadá s běžnou cibulí. Protože obsahuje éterické oleje, může mít její konzumace pozitivní vliv na cévní onemocnění, jako je arterioskleróza a vysoký krevní tlak.

Tip: V létě neodstraňujte všechny cibule z jednoho stonku, ale několik jich na rostlině ponechte, protože z nich se časem vytvoří další patro.

Zdroj: nature-and-garden.com, gardeningknowhow.com, plantura.garden

Související články