Nenechte se zmást. Není houba jako houba. Ty, které posílí vaši imunitu, se řadí mezi tzv. léčivé houby a slouží jako doplňky stravy. Je však lepší jakékoliv užití nejprve konzultovat s někým povolaným.

Čínská reishi

Jednou z nejužívanějších hub u nás je reishi, známá též jako lesklokorka lesklá. Tato původem čínská houba obsahuje mnoho účinných látek včetně polysacharidů, glykoproteinů, fenolů a steroidů. Je navíc bohatá na aminokyseliny, zvláště pak na lysin a leucin.

Díky bohaté kombinaci látek je vhodným doplňkem stravy k posílení imunitního systému. Mimo to působí antibakteriálně i antivirově. Vedle toho se také užívá proti únavě a snižuje bolest, stres a pocit podráždění.

Grifola z Japonska

Další oblíbenou jedlou houbou původem z ostrovního Japonska je grifola frondosa, kterou možná znáte pod českou variantou trsnatec lupenitý. Ta podporuje jak vrozenou, tak získanou složku imunity, a to díky beta-glukanům.

Chcete-li zlepšit imunitu, ale také svoji fyzickou vitalitu, mohl by být trsnatec pro vás to pravé.

Ruská čaga

Ve východní medicíně je také oblíbená čaga, u nás známá jako rezavec šikmý. Ta obsahuje mnoho blahodárných látek, jako je železo, hořčík, mangan nebo draslík. Dále je bohatá na vitaminy B1, B2, B5, B6 nebo B9 a také D3 či K1. Mimo posílení imunity vám pomůže zlepšit trávicí trakt.

Nejen tyto léčivé houby můžete zakoupit v lékárnách, ale také na e-shopech, a to jak ve formě kapslí, tak tekuté.

Zdroje: celostnimedicina.cz, lekarna.cz, vitalia.cz