Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) už vydal doporučení přípravků na ochranu rostlin při řešení pokračujících vzestupných výskytů hraboše polního na území České republiky. Pro ošetření porostů je možné od 21. února na dobu omezenou využít zvýšené dávky rodenticidů do nor.

K tomuto kroku odborníci přistoupili už v průběhu února, protože především v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji byly registrovány významné hospodářské škody na ozimech.

Hraboš polní přímo na poli při orbě:

Zdroj: Youtube

Rekordní množství

Vzhledem k vývoji počasí, které přispívá k navyšování populace hraboše polního, eviduje ÚKZÚZ nejvyšší hodnoty populace hraboše v Jihomoravském kraji - 1 874 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha), Olomouckém kraji 1 379 AVN/ha a Zlínském kraji 1 234 AVN/ha. V těchto krajích představuje podíl výskytů pětinásobného prahu škodlivosti přes 30 %, v Olomouckém kraji 42 % monitorovaných pozemků. Odborníci tak pěstitelům umožňují aplikaci speciálních přípravků na jejich hubení.

A co drobní pěstitelé? Ti by se měli začít zajímat, zda se jim tito hlodavci neusídlili na jejich pozemcích, a podle toho určit míru možného zásahu. V některých krajích lze od března v průměru předpokládat dosažení až 25násobku prahu škodlivosti. Tato čísla představují riziko vážného ohrožení pěstovaných plodin v jarním období tohoto roku.

O nejohroženějších oblastech informuje mapa výskytu na rostlinolékařském portálu.


Zdroj: Rostlinolékařský portál, ÚKZÚZ