Tuto nepříjemnou chorobu způsobenou vřeckatými houbami rodu Erysiphales nepřehlédnete. Padlí se totiž projevuje bílými nebo našedlými moučnatými povlaky na horní straně listů, na stoncích i plodech. Může napadnout nejen okrasné rostliny, ale i stromy či keře, jak okrasné, tak užitkové, obávaným strašákem je například varianta americké padlí, která napadá angrešt. Nejvýraznější výskyt padlí je v srpnu a napadená rostlina se vyznačuje deformovaným usychajícím listím, které získává šedozelenou barvu, listy se kroutí a padají. Bez pomoci rostlina postupně uhyne.

Účinné domácí prostředky na boj proti padlí

Pokud jste vyhlásili padlí válku, můžete nejprve vyzkoušet osvědčené domácí prostředky. Jedním z nich je hydrogenuhličitan draselný, lidově známý jako draselná jedlá soda, při jehož použití vzniká zásadité prostředí, pro růst hub nevhodné. Stačí smíchat tři lžíce hydrogenuhličitanu draselného, tři lžíce rostlinného oleje a půl lžičky tekutého mýdla v 3,8 l vody. Vzniklou směs řádně promíchejte a protřepte a nastříkejte na zasažené rostliny.

Další domácí zbraní proti padlí je jablečný ocet. Účinnou směs si vytvoříte ze 4 lžic jablečného octa a 3,8 l vody, pak už ji stačí jen každé tři dny aplikovat na zasažené rostliny.

Poněkud překvapivě je na padlí velmi účinné obyčejné mléko. Univerzita v Connecticutu provedla v roce 2009 test, kdy používala roztok ze 60 dílů vody a 40 dílů mléka. Mléčný roztok se ukázal být stejně účinný jako chemické fungicidy, navíc bez vedlejších účinků. Důvodem jeho účinnosti zřejmě je, že mléko v reakci se slunečním zářením vytváří pro houby toxické volné radikály. Zkuste tedy i vy postřik z 60 dílů vody a 40 dílů mléka nebo syrovátky a aplikujte jednou týdně. Pro zvýšení účinku můžete použít neředěné mléko.

Na trhu je množství profesionálních přípravků

Při boji s padlím lze sáhnout po kupovaném přípravku, který může být jak na přírodní, tak chemické bázi. Na přírodním základě je například prostředek Agro Natura Rock Effect, který kromě padlí účinkuje i na škůdce typu mšic, molic či velmi úporných svilušek. Další možností je třeba přípravek Bioton vyrobený na bázi řepkového oleje. Mnoho postřiků obsahuje síru, která je na padlí velmi účinná.

Co dělat kromě postřiku

Postřiky jsou v případě napadení potřeba, ovšem prevence je neméně důležitá. K ní patří vybírat si odrůdy rostlin, které nejsou na padlí náchylné, nepřehnojovat dusíkatými hnojivy a nepřelévat, prořezávat stromy a keře, aby do jejich korun mohl vzduch, a již první napadené listy ihned odstranit. A právě teď na podzim je důležité shrabovat spadané tlející listí, protože v něm mohou spory těchto obtížných hub přezimovat.

Zdroje: pasti.cz, homebydlení.cz/zahrada, magazínzahrada.cz