Co to ta hydroponie je?

Hydroponie je moderní způsob pěstování zeleniny včetně rajčat. Již několik let na něj z mnoha důvodů přechází menší i větší zemědělci. Tato technika se však stává čím dál oblíbenější a běžnější také v českých domácnostech. Už tak neplatí, že k pěstování rostlin potřebujete pole nebo zahrádku. S hydroponickým pěstováním vám stačí voda, živiny, světlo a vzduch. To jsou podmínky, které můžete pohodlně obstarat i ve svém bytě nebo domě.

Hydroponie je zjednodušeně řečeno způsob pěstování, kdy rajčata nerostou klasicky v půdě, ale vše potřebné jim dodáváte živným roztokem. Proč? Klasická zemina totiž zvyšuje riziko vzniku různých plísní. Při hydroponickém pěstování vám odpadne práce s odstraňováním škůdců a odplevelováním. Také se vám nestane, že byste rajčata omylem přelili.

Při hydroponickém způsobu pěstování tak máte rajčata plně pod svojí kontrolou, když se vám podaří najít správnou kombinaci substrátu, živného roztoku a okolní teploty, máte vyhráno. Výsledkem budou chutnější rajčata, která vám porostou rychleji. A ještě ušetříte vodu.

Jaký vybrat substrát?

Na úvod je důležité zvolit si správný substrát, ve kterém nám rajčata porostou. Zde by odpůrci chemických hnojiv mohli namítnout první nevýhodu hydroponického pěstování. Ano, bez umělého substrátu se neobejdete. Při tomto druhu pěstování je nutné mít vše pod kontrolou, zemina s živými organismy by nám mohla způsobit neplechu.

Na trhu je dostupných hned několik druhů umělých substrátů, které dostatečně absorbují vodu, jsou vzdušné a lehké.

Snad nejznámějším je keramzit. Je cenově dostupný a má neutrální PH. Obrovskou výhodou je, že po propláchnutí jej lze znovu použít. Další předností tohoto substrátu je jeho vzhled. Tyto hnědé větší kuličky mají často dekorativní funkci ve fontánách, květináčích či truhlících. Nejen že je tak účinný, ale také příjemný na pohled.

Vzhledově zcela jiný je perlit. Ten pochází z vulkanického skla a můžete jej za dobrou cenu sehnat ve formě malých a bílých kuliček. Výhodou je, že snadno stabilizuje půdní vlhkost. Také kvalitně absorbuje a uchovává vodu.

Často vyhledávanými jsou také kokosová vlákna, známá též jako kokosová drť. Jsou vhodná jako základ pro výrobu vlastního substrátu, který je třeba kombinovat s keramzitem nebo perlitem.

Na závěr lze zmínit ještě kamennou vlnu. Na první pohled zcela odlišnou od perlitu a keramzitu. Tento žlutozelený materiál nehnije a brání růstu malých organismů. Oproti perlitu má však tu nevýhodu, že jej nelze znovu použít.

Správné hydroponické pěstování rajčat se dále neobejde bez kvalitního živného roztoku. Jaké roztoky existují a které jsou vhodné pro rajčata, si popíšeme v příštím článku.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, bezhliny.cz, higarden.cz, vitalia.cz, raselina.cz