Hořké cukety neznačí nic dobrého, dejte si na ně tedy pozor. V nejhorším případě může dojít i k otravě a vy si zaděláte na pořádné bolesti břicha. Většinou se s tím ale dá něco dělat.

Jak odstranit hořkost?

Cuketu důkladně omyjte teplou vodou a oloupejte. Nakrájejte ji na kostičky a dejte do cedníku. Osolte a nechte cuketu tzv. „vypotit“ zhruba dvě hodiny. S tekutinou odejde i hořkost. Poté můžete cuketu opláchnout a zbavit se přebytečné soli.

Jiným způsobem je vyrobit si solný roztok – smíchejte zhruba litr vody a 30 gramů soli. Do tohoto roztoku vložte cuketu a po půl hodině ji vyndejte. Cuketa je téměř připravená.

Raději ji ještě jednou ochutnejte

Přece jenom nechcete, aby vám zkazila celé jídlo. Pokud je stále mírně nahořklá, je to pravděpodobně proto, že má v sobě nechvalně známý kukurbitacin a je tedy mírně jedovatá. Jídlo, po kterém bude celé rodině špatně, vařit nechce nikdo. Proto se s cuketou raději rozlučte a vyhoďte ji. Pokud vám bude cuketa chybět, můžete ji docela dobře nahradit okurkou nebo patisonem.

Nejraději si cukety vypěstujete sami? Pak se vám bude hodit tento článek!