Nevíte, co je kurkuma? Je to koření, které se získává z oddenků kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa) pocházejícího z jihovýchodní Asie. Jde o vytrvalou rostlinu s hlízovitým oddenkem, z něhož vyrůstají kořeny a řapíkaté kopinaté listy. Rostlinu zdobí bledě žluté květy a třípouzdré, mnohosemenné tobolky. Na českém trhu objevíte nejčastěji druh Curcuma alismatifolia. Pochází z Thajska a díky jejím růžovým až bílým květům se jí přezdívá thajský tulipán.

Při pěstování kurkumovníku nezapomínejte na to, že tato rostlina pochází z exotických zemí, a tak pro svůj růst potřebuje stálou vysokou teplotu a vlhkost. Dopřejte jí tedy co nejteplejší stanoviště a dostatečně vzdušnou vlhkost.

Pěstování vlastní kurkumy je jednoduché

Kurkumovník se pěstuje podobně jako zázvor. Hlízu zasaďte do hlinitopísčité půdy a na dno květináče dejte drenážní vrstvu. Poté květináč s rostlinou umístěte na světlé stanoviště, nejlépe na jižní okno.

Aby rostlina dobře rostla, potřebuje dostatečnou vzdušnou vlhkost. Pokud je léto horké a vlhké, můžete kurkumovník umístit ven, na mírně přistíněné stanoviště nebo do skleníku. V tomto případě je také třeba květinu pravidelně vydatně zalévat a rosit. Jednou za 14 dní ji přihnojte.

Když teploty klesnou pod 15 °C, přeneste ji dovnitř. Listy začnou touto dobou uvadat a rostlina se začne zatahovat. Pro přezimování jsou ideální místnosti s teplotou kolem 7 °C, kde se holé hlízy přezimující mimo zeminu nezavlažují. Ponecháte-li rostlinu přes zimu v půdě, je nutné zálivku silně omezit. Na přelomu března a dubna hlízy opětovně vysadíme do substrátu, zalijeme a umístíme do teplejších prostor.

Sklizeň hlíz

Nejvhodnější doba pro sklizeň hlíz kurkumovníku je po odkvětu, kdy se stonek začíná zatahovat. Kurkumovník vyndejte z květináče a oklepejte z něj zeminu. Pokud je hlíza dostatečně velká, můžete ji rozdělit na dvě části. Jedna poslouží ke konzumaci a druhá pro pěstování na další rok. Stejným způsobem se kurkumovník také rozmnožuje. Sklizené oddenky kurkumovníku očistěte, zbavte je kořenů a poté uvařte. Právě vařením v oddenku vzniká žluté barvivo zvané kurkumin. Po uvaření oddenky usušte a poté rozemelte na prášek.

Zdroj: Semena.cz, Abecedazahrady.dama.cz