Rebarbora vypadá jako velký lopuch, ale není. Na jednom místě bez přesazení roste desítky let. Listy tvoří přízemní růžici, čepele mohou být široké i 40 cm. Dužinaté listové řapíky mohou být červené i žluté a dlouhé až 50 cm. V létě ze středu vyrůstá až dvoumetrový květní stonek s drobnými žlutými kvítky.

Co se týče zeminy, má ráda substrát s neutrálním pH, bohatý na živiny. Zem by měla být lehčí a provzdušněná, v mokré a udusané půdě dobře neporoste. Rebarbora preferuje slunné místo, ale dobře se jí bude dařit i v polostínu.

Jak ji vysadit

Sázet se může buď na samostatné záhony, z hlediska šetření místem ji ale často na zahradách a zahrádkách vídáme i mezi ovocnými stromky nebo keři. Dodržte alespoň 1 x 1 metr, pro běžnou spotřebu však postačí mít na zahrádce 1-2 rostliny. Kořenový krček musí být při přesazování v rovině s povrchem, utopené rebarbory by špatně rostly.

Péče o rebarboru

Rebarbora žádnou zvláštní péči jako některé jiné druhy zeleniny nevyžaduje. Musí mít jen dostatek vody a potřebuje dobré hnojení. Většina pěstitelů se spokojí s minerální výživou, zkušení zahradníci však doporučují před výsadbou zarýt pod rostlinu uleželý kravský hnůj. A protože má rebarbora ráda vápenitou půdu, je vhodné jednou za 3 roky vápnění.

Kdy budete sklízet

Plody rebarbory se dají sklízet od poloviny dubna do konce června. Ostrým nožem řežeme vždy asi jen jednu třetinu čepelí, čímž zabráníme vysílení rostliny. Po sklizni z rebarbory odstraníme zbytky poškozených listů, půdu kolem nakypříme a rostlinu pohnojíme třeba dobře uleželým kompostem.

Nakrájené řapíky listů mohou mít červenou nebo zelenou barvu a můžeme je bez problémů zmrazit a i v zimě si z nich připravit marmeládu, džem nebo rebarborovou buchtu.

Co vám nabídne

Rebarbora se v současné době dostává do módy, protože obsahuje spoustu látek, které prospívají zdraví. Stimuluje činnost ledvin, zažívacího traktu a na někoho má i mírně projímavý účinek. A z kořenové části se z některých druhů rebarbory vyrábí dokonce i léky.

Zdroj: ireceptar.cz, abecedazahrady.cz