Připravte si zahradnické nůžky a rukavice. Kdy provést střih? Někdo tvrdí, že hned zjara, někdo na podzim. Většina ale hlasuje pro zimu. Kdo aby se v tom vyznal! Vyzkoušejte to podle našeho návodu a uvidíte, jestli to je ten správný způsob pro vaše maliníky.

Jak přesně stříhat?

U maliníků remontantních, tedy těch, které plodí od léta až do podzimu, je zastřihávání úplně jednoduché. Nechte je celé léto plodit, tak jak postupně rostly šlahouny, tak budou i plodit. Když mají doplozeno, zastřihněte ty výhonky, které už plody měly. Tím dáte prostor výhonkům, které zatím neplodily, a ty tak zesílí. A jakmile máte na konci léta vše sklizeno, zastřihněte maliníky tři centimetry od země a máte hotovo.

Jakmile skončí mrazy, přijde velké jarní stříhání

Pokud nechcete radikálně zastřihávat maliník 3 centimetry nad zemí, můžete ho nechat přes zimu v původním stavu a dát mu péči až na jaře. Odstraňte odumřelé výhonky, které mají šedou kůru. Nechte keře, aby měly mezi sebou alespoň vzdálenost 45 cm, ideálně ale až 60 cm. Ustřihněte výhonky slabé – tenké, krátké, nemocné.

zdroj: zahradkarem.cz, ireceptar.cz