Ani vánoční hvězda nevydrží vykvetlá věčně, červené listy shodí zhruba v únoru. Pro mnoho lidí to znamená konec její slávy, a tudíž i konec samotné rostliny. Přitom se správnou péčí vám bude dělat další rok radost ještě větší – doslova zmohutní, a to jen vaší zásluhou.

Pokuste se o její další pěstování i přes léto

I když vánoční hvězdu po odkvětu nezdobí žádné barevné listy, zalévejte ji pravidelně až do jara. V druhé polovině dubna ji seřízněte na 10 centimetrů. Začne vytékat mléčná šťáva, kterou zastavíte namočením rostliny do teplé vody nebo plamínkem svíčky nebo zápalky. Dejte ale pozor, šťáva je jedovatá. Proto si po manipulaci s rostlinou řádně umyjte ruce.

Hotovo? Můžete hvězdu přesadit do květináče s dolní dírkou. Najděte jí světlé místo, kde nebude více než 16 °C. Omezte zálivku, ale přitom nenechávejte substrát úplně vyschnout. Jednou za měsíc přidejte i hnojivo.

Do podzimu na zahradě

Pankrác, Servác a Bonifác neznamenají pouze ranní mrazíky, ale také čas, po kterém můžete vynést hvězdu ven. Balkon nebo zahrada budou jejím domovem až do podzimu. Hnojit nyní můžete častěji, a to každých 14 dní.

S příchodem podzimu hvězdu přeneste zpět do bytu, ale ne leckam. Nejlépe jí bude na západním okně s teplotou kolem 22 °C.

Až 7 týdnů před Vánoci začíná běh za vytouženým zbarvením. Hvězdu začněte zatemňovat, a to tak, že jí dopřejete denně 8-10 hodin světla a 14-16 hodin naprosté tmy, dokud nevyraší nová poupata barevných lístků.

Zdroje: abecedazahrady.cz, ireceptar.cz