Krtci jsou odolná stvoření

Ačkoliv s sebou krtek žijící na zahradě přináší i spoustu pozitivního – kromě toho, že likviduje hmyz, vás zbaví také myší a brouků, s sebou přináší i negativa. A to v podobě krtinců, které nenajdete jen v záhonech, ale i ve vašem pečlivě udržovaném trávníku. Předem vám můžeme prozradit, že zbavit se krtků není nic jednoduchého. Jsou chytřejší a odolnější, než se na první pohled může zdát.

Ačkoliv jsou krtci slepí a nevidí, mají přidáno na dalších smyslech. A právě toho je třeba při jejich odhánění využít. Nejlépe je vypudíte hlukem nebo nepříjemnými pachy. Dobře slouží také prevence, jako je pravidelné sekání zahrady. Jednak bude na zahradě pravidelný hluk, jednak si na upravený terén příliš nepotrpí. Nezapomínejte ani na odklízení spadlých plodů, které by mohly krtky lákat.

Jak se zbavit krtků na zahradě

S bojem proti krtkům vám pomohou chemické odpuzovače, kam patří benzín a naftalín. Obě tyto tekutiny jsou pro krtky příliš silné. Stačí vložit nasáknutý hadr do jejich chodbiček. Pokud chcete volit přírodnější alternativu, můžete použít rostliny, které krtkům nevoní. Sem patří třeba cibule řebčíku královského, ale i afrikány.

Mezi další způsoby, jak se zbavit krtků na zahradě, patří zastrkání nedopalků od cigaret do děr, případně vykuřovací patrony. Pokud ji necháte vyhořet, začne se z ní uvolňovat plyn, který by měl krtka vypudit. Další možností jsou sirné knoty.

Zdroj: ireceptar.cz, zahrada.cz