Pokud se chystáte bylinky sbírat mimo svou zahradu, vyrazte do míst, která jsou co nejdál od polí, silnic a parků, kde rostliny nejsou ošetřeny chemickými prostředky nebo nejsou znečištěné od projíždějících aut. 

Pamatujte si, že většina bylinek se netrhá, ale stříhá. Kdybyste rostlinu chtěli utrhnout, hrozilo by, že byste ji vytrhli i s kořenem nebo poškodili kořenový bal. Opatrně sbírejte zejména cibuloviny, jako například medvědí česnek. 

Co budete potřebovat ke sklizni bylinek?

Neobejdete se bez ostrých zahradnických nůžek, rukavic a nějaké nádoby na sesbírané bylinky. Může to být ideálně nějaká bedýnka, košík nebo papírový a látkový sáček. S igelitovým pytlíkem také neuděláte chybu, ale pouze v chladném počasí, aby se rostliny nezapařily. Využít můžete i skleněné dózy.

Kdy sklízet bylinky?

Na listové bylinky, jako je například již zmíněný medvědí česnek nebo bazalka, vyrazte vždy po ránu, hned jak se odpaří rosa. V tuto chvíli mají nejvíce vonných silic, léčivých látek a jsou nejsilnější. 

Květy, například měsíčku, chrpy nebo bezu, se naopak sbírají až v odpoledních hodinách, a když je opravdu sucho. Jedině tak nehrozí vznik plísní. Květy trhejte tak, abyste se prsty nedotkli vnitřní strany květu. V nádobě je nestlačujte, aby nezačaly uhnívat.

Jak nasbírané bylinky sušit a správně skladovat? Podívejte se níže ve videu:

Zdroj: Youtube

Praktické rady pro sběr bylinek

  • Vždy mějte ostré nářadí.
  • Naťové byliny, které dělají trsy, odstřihujte cca 5 cm nad zemí.
  • U bylinek s jednou lodyhou odstřihujte konce stonků, lodyha se rozvětví a prodloužíte tím dobu sklizně (kopr).
  • Levanduli, šalvěj, tymián, saturejku můžete střihem tvarovat.
  • Když jsou stonky byliny tuhé, sklízejte jen listy (bazalka).
  • Sklizené byliny opláchněte pod slabým proudem vody, zvláštní pozornost věnujte druhům s kadeřavými listy – nechte je oschnout a ihned je zpracujte, nebo dejte sušit.
  • Nevhodné jsou pro sběr bylinek deštivé a vlhké dny.
  • Sklízejte vždy tolik léčivých rostlin, na kolik máte sušicí kapacitu.

Zdroj: prozeny.cz, jidloaradost.ambi.cz

Související články