Rostliny potřebují v době vegetačního klidu jen omezenou zálivku a spousta druhů se ani nemusí hnojit. Přesušený vzduch v centrálně vytápěných bytech však způsobuje, že rostliny odpařují svými póry více vody, než stačí nasát. Přelévat je nesmíte, protože by jim uhnívaly kořeny. Klíčem k jejich zdravému růstu je proto zvyšování vlhkosti vzduchu v místnosti. Toho docílíte například větráním, rosením, sprchováním nebo odpařovači vzduchu. Jak ale rostliny v zimě správně zalévat?

Rostliny potřebují méně vody

V období vegetačního klidu se musíte přizpůsobit požadavkům většiny druhů pokojových rostlin na omezení zálivky a přísunu živin. V zásadě platí, že méně světla = méně vody. Více zálivky poskytněte především rostlinám s větší listovou plochou (např. monsterám), které v suchých, přetápěných bytech odpařují listy mnoho vody. Platí také, že čím nižší je v místnosti teplota, tím méně vláhy rostliny potřebují.

Přílišná péče zabíjí

Zásadním pravidlem je také „zalévat méně a méně často". Nejhorší je přílišná péče. Pokud byste rostliny zalévali často, ale málo, může se stát, že je nezalijete dostatečně. Pokud pak zaléváte květiny shora, a ne do podmisky, může být zemina na povrchu mokrá, ovšem pod povrchem a tedy u kořenů zcela suchá.

Zalévejte podle vlhkosti substrátu

U rostlin, které vyžadují zalévání shora, je dobré provádět zálivku tak, že voda začne prosakovat až do podmisky. Chvíli počkáte, a pokud se již hladina vody v podmisce nebude zvětšovat, vylijete ji. A kdy zalévat? Podle vlhkosti substrátu. Vlhkost substrátu přitom v květináči zkontrolujete tak, že prstem stlačíte vrchní vrstvu substrátu. Pokud cítíte, že je pod povrchem proschlá, můžete rostlinu zalít.

Důležité je též nezalévat shora na stále stejné místo, voda si pak vytvoří jakési chodbičky, kterými jen proteče, a většina substrátu zůstane netknuta. Nejlepší je oblít krček rostliny kolem dokola, a to po celé ploše substrátu mírným proudem vody.

Zdroj: ireceptar.cz, ceskestavby.cz