Nejvyšší čas rybíz sklidit a prořezat keř

Většina druhů rybízu se sklízí na přelomu konce školního roku a první poloviny prázdnin, tedy převážně v červnu a červenci. Plody z vašeho keře jste už tak nejspíš stihli sklidit, sníst nebo zamrazit. Abyste měli i následující rok bohatou úrodu, je důležité se teď o keř správně postarat.

Možná se ptáte, k čemu je prořezávání rybízu dobré? Cílem je zajistit pro nově narostlé části keře dostatek světla, abyste příští rok měli kvalitní plody. Jde především o vytvoření nezahuštěné koruny s pravidelně rozloženými výhony.

Rok za rokem, krok za krokem

Jestli plánujete rybíz teprve zařadit do svého zahradního repertoáru, je vhodné tento keř vysadit s dostatečným rozestupem tak, aby mohl silně zakořenit. A samozřejmě si počkat na jaro.

Při řezu je nutné ohlídat si, o jaký druh rybízu jde a jak je starý.

Červené i černé druhy plodí již druhý rok. Keře v té době mají většinou tři až pět výhonů. V případě tří výhonů necháme pouze dva, pokud jich má vaše rostlina pět, odstraňte dva. Zajistíte tak silné výhony, které budou vhodným základem pro založení koruny keře.

Tajemství udržovacího řezu

Zapamatujte si, že následující rok je dobré zanechat dva až tři nově narostlé výhony. Postupně by měl mít rybíz celkově osm až dvanáct větví, v závislosti na konkrétní odrůdě a tvaru.

Vedle základního řezu je vhodné pustit se i do tzv. udržovacího řezu. V tomto procesu je důležité odstraňovat větve těsně u země. Starší větve poznáte zpravidla podle toho, že jsou tmavší. Nic také nezkazíte tím, pokud odstraníte nevyzrálé a slabé výhony.

Pokud jde o černý rybíz, zde je lepší vyřezat už tříleté větve. U bílého a červeného rybízu si můžete na vyřezání počkat ještě rok až dva.

Rybízové tříletky

Udržovací řez je jednou z možných forem péče o rybíz, která zajistí vyšší plodnost. Rostlinu však můžete také pravidelně omlazovat v dvou až tříletých intervalech.

V roce po sklizni odřežte třetinu nejstarších výhonů. Zbylé výhony pak v předjaří zkraťte asi o čtvrtinu. O rok později se zbavte další třetinky větví. Nově narostlé větve opět částečně zkraťte. Do třetice všeho dobrého, následující rok odřežte zbylé starší výhony.

www.ireceptar.cz

www.izahradkar.cz

www.zahrada-centrum.cz