Pokud by se o stromech dalo tvrdit, že jsou pohledné, vrba nebude výjimkou. Navíc tahle nádhera roste téměř po celém světě. A protože rod Salix čítá několik stovek zástupců, nelze si nevybrat, i když máte zahradu jako dlaň.

Převislé kočičky budou!

Vrba jíva (převislá) se doporučuje na větší pozemky s jezírkem a pěstuje se zejména kvůli plstnatým květům známým jako „kočičky“. Ty se objevují ještě před rašením listů. Ale ani když nemáte velkou zahradu, natož vodní plochu, můžete se dopracovat k převislým kočičkám. Zkuste kultivar Kilmarnock, bude vysoký asi do 2 metrů, na šířku je třeba vyhradit do 1,5 metru, a ještě přidat něco navíc.

Japonská trojka

Další u nás často pěstovanou dřevinou, kterou můžete mít v podobě keře nebo menšího stromu, je vrba celolistá. Také se jí říká japonská. Patrně nejoblíbenější je kultivar Hakuro-Nishiki s trojbarevnými listy, jež zdálky vypadají, jako když vrba kvete. V dospělosti mívá asi 2 až 3 metry. Kdybyste zvolili stromkovou verzi, nezapomeňte korunku dvakrát do roka tvarovat. Tuto vrbičku můžete vidět na úvodní fotografii.

Černá krasavice

Podobně vysoký bude i kultivar vrby štíhlopestíkové zvaný Melanostachys. Pokud se vám líbí, vysadíte si hustý keř, který díky na vrbu netradičním barvám zaujme každého. V zimě poutá pozornost fialkové až červené zbarvení stonků a zanedlouho poté také jehnědy, ty jsou naopak černé, prašníky mají být načervenalé. Zkrátka ideální tip na nepřehlédnutelnou zahradní solitéru.

Jako slunce a tráva

Kultivar Golden Sunshine patří mezi vrby dlouholisté. Když se začnou objevovat listy, jsou žlutozelené, v létě nádherně zlatavě žluté, na podzim výrazně zelené (barvou připomínají známé citrusy limetky). Keř může dorůst do 2 metrů, ale třeba dvakrát tolik. Opět počítejte s dostatečným prostorem na šířku, asi 1,5 metru. A více, zhruba 3 metry, v případě, kdy z ní chcete zelený plot.

Co platí obecně

Vrby jsou až na výjimky dvoudomé a opadavé dřeviny, kromě břehů vodních toků či stojatých vod zvládnou třeba i kamenité prostředí. A stejně tak různé typy půd. Nicméně konkrétní kultivary se svými nároky můžou do jisté míry lišit.

Zdroj: naturhelp.cz, sazenicka.cz