Detoxikace organismu je přirozený proces, který probíhá v našem těle neustále. Játra, ledviny, plíce, ale i další orgány nežádoucí látky třídí, dočasně skladují a následně zajišťují jejich vyloučení z organismu. Kdybychom nejedli průmyslově upravené potraviny, měli dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a nežili uspěchaný život, vše by fungovalo přesně tak, jak má. Bohužel tomu tak není, a tak se často stává, že je tělo přetížené a přirozená detoxikace organismu už nestačí. To je důvod, proč se cítíme unavení a bez energie. S tím vám ale mohou pomoci následující bylinky.
Kopřiva dvoudomá
Kopřiva je skvělým pomocníkem pro detoxikaci, jelikož je bohatá na vitaminy a minerály. Podporuje funkci ledvin, a tím pomáhá odstraňovat toxiny z těla. Navíc přispívá k čištění krve.
Pampeliška lékařská
Pampeliška je známá svými detoxikačními schopnostmi, zejména co se týče jater a ledvin. Podporuje trávení a má mírně močopudné účinky, což napomáhá v rychlejším odstraňování nežádoucích látek.
Bodlák mléčný
Bodlák mléčný je ceněn pro svou schopnost podporovat regeneraci jaterních buněk a chránit játra před toxiny díky obsahu silymarinu. Je to jedna z nejúčinnějších bylinek pro játra.
Bříza bělokorá
Bříza stimuluje jaterní funkce, má dobré výsledky jako respirační prostředek a podporuje také zdravý stav močové soustavy i kostí. Bříza posiluje rovněž slinivku břišní.
Podívejte se na tipy na jarní očistu od Evy Cikrytové z Jíme jinak:
Řebříček obecný
O řebříčku se říká, že je vhodný na čištění krve, má výrazné dezinfekční a protizánětlivé účinky. Podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, a tím i pozitivně ovlivňuje trávení. Řebříček je také silně močopudný, a proto bývá součástí detoxikačních směsí.
Svízel syřišťový
Svízel významně ovlivňuje činnost lymfatického systému, jater a sleziny. Tedy orgánů účastnících se na čištění organismu. Čaj můžete také popíjet, když potřebujete snížit váhu, protože výrazně snižuje chuť k jídlu.
Jak užívat bylinky na detoxikaci organismu
Bylinky lze užívat čerstvé, ve formě bylinných čajů nebo tinktur. Co se týče stravy, pro očistu je v období jara optimální do své stravy zařadit různé výhonky luštěnin, řeřichy, a kdo má možnost obohatit svůj jídelníček i o ptačinec žabinec, nešlápne vedle. Preferujte spíše rostlinnou stravu a úpravu jídla na páře. Omezte lepek a maso a nezapomínejte přidat zdravé tuky nenasycených mastných kyselin v podobě ořechů, lněných semínek nebo rybího oleje. Zároveň nezapomínejte na dodržování pitného režimu, očista vodou je totiž nezbytností pro odplavení odpadních látek.
Zdroj: nadeje-byliny.eu, serafinbyliny.cz