Jak zakomponovat jedlé květy do svých receptů

Když se řekne jedlé květiny, pravděpodobně si je představíte pohozené v salátech nebo jako ozdobu na dortu. Existuje však více způsobů, jak jedlé květy použít. 

Můžete vyzkoušet:

  • použití do salátů
  • zapéct do sušenek nebo chleba
  • kandované nebo pocukrované použít ke zdobení dortů, sušenek nebo cukroví
  • plněné je usmažit
  • do sirupů a limonád
  • zamrazit do kostek ledu
  • nasekané přidávat do slaných pokrmů

Pozor na postřiky

Pokud si jedlé květiny pěstujete sami, můžete se vyhnout potenciálně škodlivým chemikáliím. Na své jedlé zahradě používejte výhradně ekologické způsoby boje proti škůdcům a plevelům (nejlépe ruce). 

Pokud jedlé květy kupujete, zjistěte si, kde a jak byly pěstovány. Tropickým, nebo dovezeným květům se raději pro kulinární použití vyhněte. 

Jezte jen ty, které bezpečně poznáte

Pojídejte květiny pouze, když jste si jisti, že je to bezpečné. Některé rostliny běžné v našich zahradách, zejména náprstník nebo oměj, ale i spousta dalších, mohou být toxické, nebo dokonce smrtelně jedovaté

Když zkoušíte novou květinu zařadit do jídelníčku, nejprve ji snězte jen trochu, abyste zjistili, zda se u vás neobjeví alergická reakce. 

Před použitím ochutnejte

Různé odrůdy a barvy jedlých květů mají rozdílnou chuť. Například u některých druhů růží objevíte ostřejší tóny, zatímco u jiných jemnější, ovocnější. Než použijete tuto křehkou ingredienci do jídla, raději květy otestujte svým jazýčkem, abyste případně mohli recept pozměnit, například přidat trochu citronové šťávy nebo cukru. 

Tipy na jedlé květy do vaší zahrádky, které si sami vypěstujete:

Zavinutka (Monarda spp.)

  • Doba květu: Od pozdního jara do podzimu
  • Stanoviště: Plné slunce až polostín
  • Chuť: Mátová s citrusovou příchutí
  • Jak používat: Sklízejte okvětní lístky a používejte je jako barevnou ozdobu, do salátů nebo na ozdobu koláčů či jiných dezertů. Přidejte je do domácího másla a džemů, uvařte si z nich čaj nebo je dejte do zmrzliny. Červené, růžové, levandulové nebo fialové trubkovité květy jsou magnetem pro motýly, včely a další opylovače. Jedlé jsou také štiplavé listy. 

Begonie (Begonia spp.)

  • Doba květu: Od pozdního jara do zámrazu
  • Stanoviště: Od polostínu po stín
  • Chuť: Trpká, citronová chuť
  • Jak používat: Květinové lístky lze použít k ozdobení salátů nebo jako dekoraci. Hodí se k rybám nebo jiným pokrmům, které doplňuje citronová chuť. Přidávat je můžete také do polévek, těstovin a studených nápojů.
    Mezi jedlé druhy patří begonie hlíznatá (Begonia x tuberhybrida) a begonie vosková (B. cucullata). Jedlé jsou také stonky a listy. Vyvarujte se konzumace jakékoli části rostliny, pokud trpíte dnou, ledvinovými problémy nebo revmatismem. 

Denivka (Hemerocallis spp.)

  • Doba květu: Koncem jara až do léta
  • Stanoviště: Na plném slunci
  • Chuť: V porovnání s chřestem, salátem, melounem nebo cuketou má jemnou, mírně nasládlou příchuť
  • Jak používat: Poupata připravujte a konzumujte stejně jako mladé zelené fazolky nebo je přidávejte do smažených pokrmů. Květy lze plnit měkkým sýrem, rýží nebo jinou slanou náplní a zapéct. Barevné květy použijte k ozdobení salátů, talířů nebo dortů.
    Květy denivek mají téměř všechny možné barvy, takže jsou velmi dekorativním jedlým doplňkem. Jedlé jsou také mladé listové výhonky a hlízovité kořeny, ale pouze u botanických druhů denivek. Jezte je s mírou, abyste se vyhnuli zažívacím potížím. 

Hvozdík (Dianthus spp.)

  • Doba květu: Jaro až začátek léta
  • Stanoviště: Na slunci i v polostínu
  • Chuť: Kořeněná hřebíčková nebo muškátová příchuť
  • Jak používat: Oddělte jedlé okvětní lístky od lůžka, které má hořkou chuť. Okvětní lístky lze zkrystalizovat s cukrem a použít je ke zdobení dortů a jiných dezertů. Čerstvé okvětní lístky dodají barvu koktejlům a jiným studeným nápojům, ovocným salátům nebo jako ozdoba masových pokrmů či kořenové zeleniny. Pikantní chuť se dobře kombinuje se sladkými i slanými pokrmy.
    Hvozdík je oblíbená zahradní trvalka pěstovaná pro třásnité květy, které se vyskytují v různých barvách. Mezi jedlé druhy patří hvozdík vousatý (bradatý) (Dianthus barbatus) a hvozdík zahradní (D. caryophyllus). Vyvarujte se konzumace stonků a listů, které mohou způsobit zažívací potíže. 

Aksamitník (Tagetes spp.)

  • Doba květu: Od pozdního jara do mrazů
  • Stanoviště: Plné slunce
  • Chuť: Citrusová, pepřová chuť; lze použít jako náhražku šafránu
  • Jak používat: Odstraňte lůžko, protože to smrdí. Čerstvé okvětní lístky aksamitníku kombinujte s dalšími pestrobarevnými jedlými květy, jako jsou lichořeřišnice, brutnák a macešky, a vytvořte tak slavnostní ozdobu. Okvětní lístky afrikánu použijte ke zdobení dortů nebo k ochucení grilovaného masa, dušených pokrmů, polévek a salátů. 
    Aksamitníky jsou oblíbené jednoletky pěstované pro jednoduché nebo plné květy v odstínech červené, oranžové a žluté. Některé jsou jedlé a dobré, některé jsou jedlé, ale nechutné, a jiné jsou při konzumaci škodlivé. K nejlepším jedlým druhům patří aksamitník tenkolistý (Tagetes tenuifolia) a aksamitník mexický (T. lucida). 

Růže (Rosa spp.)

  • Doba květu: Od pozdního jara do podzimu
  • Stanoviště: Nejlépe kvete na plném slunci
  • Chuť: Chuť se liší v závislosti na druhu růže, může mít ovocný, mátový nebo kořeněný nádech. Tmavěji zbarvené květy bývají aromatičtější.
  • Jak používat: Květy můžete posypat saláty a dezerty nebo je zmrazit v kostkách ledu a přidat do koktejlů nebo jiných studených nápojů.
    Růže jsou jednou z nejoblíbenějších zahradních rostlin se širokou škálou barev a tvarů květů. Okvětní lístky růží jsou jedinou jedlou částí rostliny. 

Na našich zahradách kvete běžně mnoho dalších okrasných rostlin s jedlými květy či listy, namátkou třeba brutnák, violka, macešky, měsíček, levandule, lichořeřišnice a další. Chtěli jsme vám představit ty druhy, které patrně máte, ale nejíte. A to je škoda.

Zdroj: realsimple.com, gardendesign.com

Foto: depositphotos.com

Související články