Jeden má pichlavé jehličky, jiný začne brzo opadávat a další je drahý. Jak si pak máme správně vybrat? Pokud si chcete ducha Vánoc užít co nejdéle, pak čtěte pozorně dál.

Jedle, nebo smrk?

A není to jedno? Není. Liší se totiž výdrží, hustotou jehliček, rozložením větví i cenou.

Smrky patří mezi nejčastěji pěstované jehličnany, a tudíž je pořídíte za nižší cenu. Vzpomínáte, jak jste měli popíchané ruce při věšení ozdob? Pak jste zdobili nejspíš smrk. Je urostlý, nádherně zbarvený, ale ve vytopené místnosti rychle opadá. Jestli ale hledáte stromek třeba na chatu nebo do dílny, kde příliš netopíte, pak je ideální volbou. Ovšem smrk zase víc zavoní.

Jak vypadá taková farma na vánoční stromečky? Podívejte se zde:

Zdroj: Youtube

Jedle jsou oproti smrku odolnější, a tudíž si jejich aroma a krásu užijete mnohem déle. Pokud vám některý takový stromek padne do oka, domů odejdete nejen s bohatým a velmi hustým stromem, ale také o několik set nebo tisíc korun lehčí. Jedle totiž patří mezi dražší kousky i kvůli dovozu. Navzdory vysoké ceně je ale v Česku jedním z nejoblíbenějších vánočních stromů.

Stromek v květináči

Hitem posledních Vánoc jsou stromy v květináči. Při výběru se místo na korunu dívejte na kořeny. Krátké kořeny = krátký život. Abyste se z nich mohli těšit i několik dalších let, nenechávejte je ve vytápěných prostorech déle než dva týdny. Poté je umístěte do chladnější místnosti, aby venku nezmrzly. Na jaře jim můžete najít místo na zahradě.

Aby vám vánoční strom vydržel co nejdéle, náležitě o něj pečujte a nechte ho před stěhováním do teplejší místnosti aklimatizovat. Poté strom nezapomeňte pravidelně zalévat.

Zdroj: abecedazahrady.cz, bydlimekvalitne.cz