Narazit na okno nebo balkon bez muškátů v naší zemi v podstatě nejde. Tyto rostliny s výrazně barevnými květy jsou zkrátka téměř všude a snad každý je zná. Ne každý už ale ví, že si je může uschovat přes zimu a do oken znovu umístit na jaře.

Proč je dobré muškáty uchovat přes zimu?

Uchovat muškáty přes zimu má řadu výhod. Za prvé, květiny vám budou doma dělat radost po celý rok. Za druhé ušetříte, protože nebudete muset kupovat nové sazenice na jaře dalšího roku. V neposlední řadě vám tyto víceleté rostliny poděkují bohatšími květy.

Muškáty na zazimování dobře připravte

Je dobré rozmyslet si dopředu, jestli chcete muškáty zazimovat, nebo ne. Zazimování totiž předchází několik kroků, které nejde udělat ze dne na den.

Již ke konci léta a během podzimu začněte omezovat pravidelné zalévání. Stejně tak truhlík nebo květináč s muškáty nepřihnojujte. Jak voda, tak hnojivo totiž podporuje růst rostliny. A to během zimy od muškátů nechcete.

Květiny pořádně ošetřete

Těsně před přesunutím muškátů z venkovních prostor do vnitřních je žádoucí pelargonie co nejvíce opečovat. Jak? Jednak z rostliny odstraňte uschlé listy a jiné její části. Vhodné je také seříznout výhony. Celkově můžete rostlinu seřezat až na jednu třetinu její původní velikosti.

Pelargoniím také pomůžete tím, že na ně aplikujete postřik proti plísním a škůdcům. Ať už sáhnete po chemické nebo přírodní variantě, věřte, že tím květině pomůžete nachystat se k zimnímu spánku.

Ideálním časem pro zazimování jsou dny před prvními mrazíky. Pokud to však nestihnete, nezoufejte. Květiny pár chladnějších dní vydrží.

Kde pelargonie vydrží zimu?

Důležité je mít na paměti dvě věci. Za prvé, pelargonie mají rády světlo. Jako ideální se tak jeví třeba přezimování na zimní zahradě nebo sklep se sklepním oknem. Druhou důležitou informací je správná teplota. Ta se liší v závislosti na druhu rostliny. Pro převislé muškáty je ideální teplota mezi 8-12 °C, za to u vzpřímených druhů se doporučuje užší rozmezí, a to 10-12 °C.

Zdroje: jaktak.cz, abecedazahrady.dama.cz