Česko má bohatou historii v ovocnářství, ale od poloviny 20. století se počet sadů snížil a tradiční plodiny, jako je kdoule, upadly v nemilost. Toto „zapomenuté ovoce“ evokuje staré kuchařské knihy, středověké hostiny a kuchyně plné měděných pánví.

Kdouloň patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Pochází z Kavkazu, odkud se rozšířila do Persie a po starověkých obchodních cestách dál do Evropy. U nás se pěstuje od středověku.  

Proč mít na zahradě kdouloň

Jsou to úžasně krásné stromy, které se uplatní zejména jako solitéra. Moderní kompaktní kultivary lze také pěstovat v nádobách.  

Kdouloň obecná (Cydonia oblonga) vzhledem připomíná jabloň a dosahuje výšky 4 až 6 metrů. Na jaře kvete velkými bílými a narůžovělými květy.

Recept na kdoulový kompot

Zdroj: Youtube

Kdouloně jsou samosprašné, takže dobrou úrodu získáte i s jedním stromem. Obvykle začínají plodit ve věku pěti až šesti let. Na podzim tvoří malvice jasně žluté barvy, které mají tvar hrušky nebo jablka s velmi tvrdou slupku pokrytou jemnými chloupky.

Chuť kdoulí je svíravá, kyselá až nahořklá, a proto se nedají jíst zasyrova. Pošírujte je, poduste nebo upečte, udělejte z nich kompot nebo pyré. Vysoký obsah pektinu je předurčuje k výrobě aromatických džemů.

To, co je odlišuje od jiného ovoce, je jejich úžasné aroma. Dříve se dávaly do skříní k ovonění prádla a pár kdoulí v míse na stole dokáže provonět celý byt.  

Pozor! Neplést kdoulovec s kdouloní

Vzhledem k podobnosti názvu lidé často zaměňují kdouloň (Cydonia) s kdoulovcem japonským (Chaenomeles), trnitým keřem pěstovaným pro své jarní květy. Ten také vytváří aromatické plody, ale ty jsou mnohem menší, a přestože jsou jedlé, nestojí za to je konzumovat.

Aby to nebylo úplně jednoduché, existuje také kdoulovec čínský (Pseudocydonia sinensis), který je méně rozšířený, ale tvoří atraktivní, kompaktní strom s aromatickými plody, které lze vařit stejným způsobem jako kdoule.

Jak pěstovat kdouloň

  • Mladé stromy vysazujte v období klidu od listopadu do března. Vyberte teplé, slunné a chráněné místo, protože květy se brzy otevírají, takže jsou náchylné k poškození mrazem. Slunce je zase nutné pro dozrávání plodů.
  • Poskytněte kdouloni dostatek místa, volně stojící stromy v dospělosti dosáhnou výšky 4-6 m a rozpětí 4-5 m, v závislosti na podnoži, poloze a typu půdy.
  • Kdouloně snášejí různé typy půd, ale v lehkých se jim bude dařit lépe. V létě mají rády trochu vlhkosti, ale vyhněte se výsadbě na místa náchylná k přemokření. Do půdy přidejte před výsadbou dostatek organické hmoty a po výsadbě dobře zamulčujte, abyste snížili odpar.
  • Stromek v květináči před výsadbou důkladně zalijte, prostokořennou rostlinu na půl hodiny postavte do kbelíku s vodou.
  • Pro zvýšení plodnosti je brzy na jaře přihnojte univerzálním hnojivem s vysokým obsahem draslíku. Jednou za několik let můžete také použít síran amonný, zejména v lehké, písčité půdě.
  • Kdouloně pěstované v nádobách hnojte na jaře a v létě jednou za čtrnáct dní tekutým hnojivem s vysokým obsahem draslíku. Jednou za několik let je přesaďte do větší nádoby. Používejte hlinitopísčitý kompost bez rašeliny.
  • Tyto stromy nepotřebují příliš prořezávat, stačí během zimy odstranit odumřelé nebo poškozené větve.
  • Plody sklízejte od října, kdy se jejich barva změní ze světle žluté na sytě zlatou. Zkontrolujte, zda nejsou poškozené, a uskladněte je v bednách na suchém a tmavém místě.

Zdroj: theenglishgarden.co.uk, barlife.cz, rhs.org.uk

Foto: depositphotos.com

Související články