Základem úspěchu jsou kvalitní sazenice. Musejí být zdravé, nízkého vzrůstu, nejlépe s násadou prvního květenství. Při nákupu se vyplatí sazenici prohlédnout listy z rubu, zda nejsou napadeny škůdci. Rajčata jsou choulostivá a zimu nesnášejí dobře. Ven je proto vysaďte až v druhé polovině května. Vždy se vyplatí sázet spíše později než dříve, půda by totiž měla být dostatečně vyhřátá.

Rozhodnete-li se pro tyčková rajčata, je třeba ještě před zasazením rostlin zarazit do země opěrné kůly o délce zhruba 1,5 metru a ve vzdálenosti přibližně 60-70 cm od sebe. Kdo se rozhodne pro rajčata keříčková, obejde se bez opěrných kůlů a může rovnou začít sázet.

Sazenicím nejprve namočte kořenový bal a pak v hloubce 30 cm obohaťte hlínu dávkou zetlelého hnoje nebo kompostu. Dalším důležitým prvkem pro pěstování dokonalých rajčat je mikroelement bór. Pokud ho rajčata nemají dostatek, reagují tak, že se listy stáčejí a jsou světlé. Deficit vyrovnáte hnojením boraxem v dávce 2,5 gramu na metr čtvereční nebo postřikem na list 0,2% roztokem boraxu.

Jednotlivé rostliny nevkládejte do jamek kolmo, ale spíše šikmo a rostliny zahrňte asi o 10 cm hlouběji, než rostly v původních kontejnerech. Proč sázet rajčata našikmo? Ze zahrnutého stonku vyrostou další kořeny a díky bohatšímu kořenovému systému přijme rostlina víc vláhy a živin. Tímto způsobem navíc nesázíme příliš hluboko a choulostivé kořeny se tak nedostanou do studenějších vrstev půdy. Po zasazení je nutné rostliny dobře zalít a případně záhon zamulčovat, například pokrytím posekanou trávou.

Důležitou roli hraje také půdní vlhkost. Když nebudete rajčata pravidelně zavlažovat, snížíte tak jakost a množství plodů. Osvědčený způsob, jak udržet vlhkost a přitom půdu nepřemokřit, je nastýlání slámou nebo černou fólií. Odpařování vody se snižuje a na udržení půdní vlhkosti stačí zavlažovat 2x týdně, aby se co nejméně vody dostalo na listy. Optimální teplota pro růst rajčat se pohybuje kolem 22 °C. U teplot klesajících pod 12 °C se růst zastaví. Stejně nevhodná jsou i horka nad 35 °C.

Rajčata se dobře pěstují ve smíšených kulturách. Rozumí si s cibulí a pórkem, s fazolemi, kamarádit se budou s kedlubny, salátem a také s bazalkou nebo měsíčkem. Naopak rajčátkům příliš nevoní mrkev, hrášek, brambory nebo řepa.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, ireceptar.cz