Březen

V březnu je čas na výsev paprik a brokolice. V první polovině měsíce je také třeba předpěstovat sadby rajčat a melounů. Do fóliovníků můžete vysít i karotky, ředkvičky, bazalku a předpěstovaný raný salát. V druhé polovině března se vysévá mrkev, ředkvičky, petržel, špenát, hrách a kopr. Vysazovat lze také cibuli a česnek.

Duben

V dubnu už můžete na zahrádku vysévat téměř všechny druhy zeleniny, jako je mrkev, saláty, červená řepa, asijská listová zelenina, naklíčené brambory a křen. Je také čas na bylinky. Vysít lze například oregano, tymián, majoránku, kopr, estragon a rozmarýn.

Květen

Květen je ideální doba na výsev okurek. Zasejte také oblíbené cukety a artyčoky. Po třech zmrzlých se sejí fazole, kukuřice, papriky, lilky a rajčata. Řiďte se ale nadmořskou výškou a klimatem zahrady. V teplejších krajích, jako je Morava, lze vysadit náchylnější rostliny už počátkem měsíce. V horských oblastech raději s výsevem vyčkejte.

Červen

V červnu se pusťte do vysazování keříčkových fazolí, kedluben, zelí, růžičkové kapusty a pórku. Pro průběžnou sklizeň můžete vysévat saláty.

Červenec

I v červenci se dá stále ještě vysazovat nová zelenina. Na řadu přichází pekingské a čínské zelí, fenykl, špenát a letní saláty.

Srpen

V srpnu se vyplatí stále vysévat salát. Především polníček roste až do prvních mrazíků. Pro podzimní sklizeň můžete vysévat i špenát. Dále lze vysít ozimou cibuli, kapustu a černý kořen. U této zeleniny ale čekejte sklizeň až v příštím roce.

Září a říjen

Počátkem září ještě stihnete vysít rané ředkvičky a raný salát. Vysít lze také špenát a listovou petržel. Počítejte ale s tím, že mladé lístky sklidíte až časně z jara. V případě chladnějších nocí záhony přikryjte netkanou bílou textilií. Koncem října vysaďte česnek. Vhodné jsou hlubší hlinitopísčité půdy a teplá slunná místa.

Zdroj: magazinzahrada.cz, ireceptar.cz