Cibule je jednou z nejoblíbenějších plodin na zahradách. Ať už pěstujete cibuli ze sazečky, nebo ozimou cibuli, správný čas sklizně a následná péče mají zásadní vliv na kvalitu a trvanlivost úrody.
Obecně platí, že cibule je připravena ke sklizni, když začnou její listy žloutnout a lehat na zem. Tento stav obvykle nastává v červenci až srpnu, v závislosti na druhu cibule a klimatických podmínkách.
Jak poznat zralou cibuli
Opravdu vyzrálou cibuli poznáte tak, že nať je téměř celá suchá, pouze v krčku je ještě trochu čerstvá. Rostliny pěstované ze sazeček se sklízejí podle odrůdy zhruba od konce června do konce září.
Nevytahujte cibule předčasně, protože jen když je necháte dostatečně vyzrát, sklidíte velké cibule, které budou dobře připravené na přezimování. Příliš brzy vytažená cibule se špatně dosouší a nevydrží v dobré kondici tak dlouho.
Když ji naopak v zemi necháte déle, než je nutné, můžete se o část sklizně připravit – především kvůli deštivému počasí může zelenina v půdě uhnívat a chytit různé choroby.
Jak sklízet cibuli
Až bude počasí přát a půda nebude příliš vlhká, cibuli opatrně vytáhněte a očistěte ji od zbytků zeminy. Půjde to snadno, protože roste mělce a nemá žádné dlouhé či silné kořeny. Pokud je půda příliš proschlá a cibule v ní „zapasovaná“, načechrejte ji rycími vidlemi, půjde to snadněji.
Nať po sklizni neodlamujte, neořezávejte ani neodkrucujte. Také není nutné svazovat cibuli složitě do copů, i když jako dekorace vypadají krásně. Sklizenou zeleninu i s natí rozložte v jedné vrstvě v bedýnkách nebo ošatkách a přeneste na suché místo, například na půdu. Můžete ji nechat vysychat také na slunci. Asi po třech až čtyřech týdnech bude cibule připravená na skladování.
Nevíte, co můžete po cibuli do záhonu zasadit? Podívejte se níže ve videu:
Jak skladovat cibuli
Správné skladování cibule je klíčové pro to, aby vám úroda vydržela co nejdéle. Po důkladném vysušení cibuli skladujte na chladném, tmavém a suchém místě. Ideální je teplota mezi 0 a 5 °C.
Cibuli lze skladovat například ve větraných bednách nebo závěsných pytlích. Důležité je pravidelně kontrolovat stav uskladněné cibule a odstranit případné plody, které začínají hnít nebo se kazit.
Zdroj: izahradkar.cz, ireceptar.cz, toprecepty.cz