Krtek vaší zahradě neublíží

Krtky nemá v lásce téměř nikdo (s výjimkou pohádkového krtečka, toho ale na zahradě nemáte) – v dělání hromádek hlíny na zahradě jsou vytrvalí mistři. Pokud se bojíte, že ublíží ostatním rostlinám na zahradě, můžete být v klidu. Vědět byste měli také to, že se nevyplatí jejich krtince zašlapávat, zabráníte tak přívodu vzduchu dovnitř. A o to usilovněji bude kopat příště.

Jak odradit krtka na zahradě?

Nejhůř vypadá práce krtka na trávníku – nehezké hromádky hlíny vyčuhují nad okolí, během deště je trávník plný bahna. Pokud si zakládáte na hezkém a udržovaném trávníku, krtka na zahradě nechcete. Zatímco krtek vůbec nevidí, skvěle slyší a cítí. Plašit je můžete pomocí nejrůznějších zařízení na baterky. Některé z těchto „krabiček“ fungují natolik dobře, že ze zahrady vyženou i vás.

Pokud se na zahradě pohybujete denně, stačí krabičku uvádět do provozu během víkendů či dovolených, kdy na zahradě nebudete. S krtky můžete bojovat také přírodními prostředky. Použít můžete semena afrikánů, řebčíku královského nebo pryšce skočcového. Krtka tyto rostliny vypudí, vás budou těšit svojí krásou.

Jak využít krtčí práce?

Krtince, co na vaší zahradě vytvořili, využijte ve svůj prospěch. Hlína z krtinců je dokonale provzdušněná, neobsahuje ani přebytečný plevel. Krtince posbírejte lopatou a tuto zeminu použijte na pěstování rostlin.

Krtci se vyskytují výhradně tam, kde je půda kvalitní (nachází se asi půl metru pod povrchem). Při pěstování tak budete mít jistotu, že jsou krtince plné živin a byla by škoda toho nevyužít. Krtince můžete zapracovat také do kompostu.

Zdroj: ceskestavby.cz, ireceptar.cz