V první řadě je dobré zjistit, co vlastně vašemu keříku rajčat chybí. Barva listů prozradí mnohem více, než si možná myslíte. Tak třeba žluté listy ukazují na nedostatek dusíku. Listy se zelenomodrým nádechem vám zas napovídají, že rostlince chybí fosfor. Hnědnou a kroutí se starší listy? Zkuste doplnit draslík. Na nedostatek hořčíku a železa poukazuje tzn. blednička. To znamená, že listy začnou ztrácet barvu mezi žilkami.

Můžete si koupit hnojivo chemické nebo vyzkoušet nějaké trochu šetrnější

Tak třeba bobkový list obsahuje mnoho látek, které vaše rajčata opravdu ocení. Je řeč o vitaminu A, vitaminu B, karotenu, kyselině askorbové a kyselině nikotinové. Důležitý je ale hlavně draslík a jód. Pokud má vaše rostlinka hnědé a pokroucené listy, zkuste si vyrobit práškové hnojivo. Kupte bobkový list, může být i obyčejné koření. Důkladně jej podrťte a prášek poté vmíchejte do hlíny. Pokud chcete raději hnojivo tekuté, přelijte 4 ks bobkového listu asi litrem teplé vody. Nechte louhovat aspoň 4 hodiny a tekuté hnojivo bohaté na draslík je na světě!

Bohaté na draslík jsou i slupky od banánu

Banánové hnojivo? Proč by ne. Zde platí tři trojky: slupky ze 3 banánů louhujte 3 dny ve 3 litrech vody. Skvěle působí i hnojivo ze skořápek. Opět skořápky nasekejte, zalijte teplou vodou, zakryjte a nechte tři dny louhovat. Když směs trochu zasmrádne, můžete začít zalévat.