V posledních letech jsme svědky úbytku počtu včel po celém světě. Tento trend je způsoben řadou faktorů, včetně používání chemických postřiků na polích a omezeného množství květin na loukách. Včely jsou však klíčovým prvkem ekosystému, proto je důležité, abychom jim vytvořili vhodné prostředí v našich zahradách. Když se včely cítí dobře, opylují nejen naše ovocné stromy a keře, ale i další rostliny v okolí.

Jak se buduje včelí louka? Je to dřina, ale výsledek je krásný. Mrkněte na to zde:

Zdroj: Youtube

Jaké rostliny vysázet?

Existuje mnoho druhů květin, které jsou pro včely chutné. Některé jsou populární květiny v zahradách a jsou snadno dostupné, zatímco jiné jsou méně známé a mohou být těžší k nalezení. Prima receptář například doporučuje šeřík a levanduli. Zahradníci Plevovi zase upozorňují, že je vhodné používat hlavně původní rostliny a ne exotické a invazivní. Hned poté ale zmiňují výjimku, bolševník, který je sice nepůvodní a invazivní, ale jejich potštejnské včely ho milují. Stejně tak včelám chutná lupina neboli vlčí bob.

Obecně třeba zahradnictví Aronie doporučuje rostliny s otevřenými květy, které umožňují hmyzu snadný přístup k pylu. Plnokvěté rostliny nejsou vhodné pro včely. Hluchavkovitý tvar květu je důležitý pro čmeláky. Mezi květy, které jsou důležité pro motýly, patří komule, bodláky a listopadky.

Včely si zamilují také šanty, šalvěje, listopadky, yzop, třapatky, ořechoplodce, komule, aronie, máčky, rudbékie, okrasné česneky, monardy, rozchodníky, kakosty, oregano, mateřídoušku, skalník, perovskie, levanduli, břečťan irský, břečťan popínavý a mnoho dalších.

Zdroj: prima-receptar.cz, pleva.cz, zahradnictvi-aronie.cz