Černý bez (Sambucus nigra) roste jako mohutný keř, který má rád slunce. Najdete ho i ve stínu či polostínu, ale pak plodí mnohem méně nebo vůbec. Dává přednost půdě bohaté na dusík, ale snáší i chudé půdy a vyskytuje se všude od břehů potoků až po okraje lesů a příkopů. Pokud máte na zahradě bez černý, raději kolem něho kypřete půdu jen opatrně, protože má mělké kořeny a snadno může dojít k jejich poškození.

Pochází z Evropy, severní Afriky a západní Asie. Má protilehlé listy složené z pěti až devíti oválných a zubatých lístků. Ty jsou tmavě zelené a na spodní straně světlejší. Kůra je šedá nebo světle hnědá.

Sběr bezových květů

Aromatické květy se objevují koncem jara. Jedná se o krémová vrcholičnatá květenství široká až osm centimetrů v průměru a vyznačují se výraznou, omamnou vůní. Květy se otevírají zvenčí dovnitř, takže při sklizni trhejte ty, které jsou uprostřed zcela otevřené a pamatujte, že čím více květů odstraníte, tím méně plodů se urodí na podzim.

Nesbírejte květy po bouřce nebo když jsou mokré, protože by po usušení ztmavly. Správně usušené by si měly zachovat krémovou barvu.

Najděte keř, který leží na čistém místě, kde nevedou hojně užívané žádné cesty. Nesbírejte květy u polí, mohou být kontaminované postřiky a místo zdravotních benefitů kouzelného keře byste si mohli vychutnat dávku pesticidů či insekticidů.

Zdroj: Youtube

Množení černého bezu

Nejlépe se množí z řízků. Začátkem března odeberte řízky, které obsahují alespoň tři pupeny. Zasaďte je do většího květináče se sterilní zeminou a držte v teple a vlhku. Obvykle jsou připravené k přesazení začátkem června.

Proč používat květy černého bezu

Používání květů černého bezu v lékařství, kosmetice a potravinářství není nic nového. Tato magická bylina se používá již po tisíce let!

Černý bez v kosmetice

Již od egyptských dob se nálevy z květů černého bezu používají lokálně k redukci obličejových vrásek, k zesvětlení pih či jaterních skvrn. Pomáhá i na akné. Silnější nálev účinkuje na kožní vyrážky, ekzémy a spalničky.

Nálev se dříve přidával do krémů na popraskané ruce a do koupelí při spáleninách od slunce. Odvar z bezových květů účinně pomáhá na suché a poškozené vlasy a také uklidňuje suchou a podrážděnou pokožku hlavy.

Olejový výluh z květů působí blahodárně při plenkové vyrážce.

Léčivé účinky květů černého bezu

Už starověké texty od Hippokrata (460-370 př. n. l.), Dioscorida (40-90 n. l.) a Plinia staršího (23-79 n. l.) obsahují informace o bezu černém, což svědčí o jeho dlouholeté hodnotě v bylinářství.

Energetika květů je hořká a mírně sladká, suchá i chladivá a současní bylinkáři doporučují používat nálev z květů černého bezu jako prostředek k vyvolání pocení při nachlazení a chřipce.

Květy černého bezu mají protizánětlivý účinek na horní cesty dýchací. Tradiční směs pro léčbu dýchacích potíží obsahuje stejné díly květů černého bezu, řebříčku a máty. Při bolesti ještě můžete přidat kostival.

Silný nálev lze použít jako kloktadlo při bolestech v krku a jako obklad při bolestech hlavy.

Někteří bylinkáři se domnívají, že nálev z květů nebo tinktura mohou prospívat při senné rýmě, ale pouze pokud se začnou užívat před objevením pylu. Květy černého bezu navíc mohou přinést úlevu jako expektorans, který podporuje vykašlávání.

Studený nálev z květů se používá jako oční výplach při zánětech očí, a to jak u lidí, tak u psů.

Zdroj: theherbalacademy.com, webmd.com

Související články