Jahody jsou nejen chutným, ale také zdravým ovocem. Pomáhají při chudokrevnosti, cukrovce, překyselení žaludku, ale také při revmatismu, dně či proti žlučovým a ledvinovým kamenům. U mužů mohou mít pozitivní vliv na tvorbu testosteronu.

Vyberte vhodné místo

Lesním jahodám se daří ve slunečném a vlhkém prostředí, slunce by na ně mělo svítit alespoň 6 hodin denně. Půda musí být dobře odvodněná, lesní jahody nesnesou stání ve vodě. Pokud je půda na vaší zahradě nevyhovující, můžete ji obohatit kompostem či jiným hnojivem na organické bázi.

Takto se pěstují lesní jahody v bytě:

Zdroj: Youtube

Výběr vhodné odrůdy

Je několik různých druhů lesních jahod, každá má specifické požadavky na růst a plodnost. Pokud chcete, aby bylo pěstování jahod úspěšné, musíte zvolit odrůdu, které se bude dařit ve vašich klimatických podmínkách a která bude tvořit plody.

Výsadba lesních jahod

Lesní jahody se sázejí do řady, řádky by od sebe měly mít vzdálenost cca 30 cm. Mezi rostlinami zachovejte vzdálenost 20 cm. Při pěstování více řádků jahod myslete také na dostatek prostoru pro váš přístup.

Jak pečovat o rostliny?

Jahody je nutné pravidelně zalévat, aby se udržela vlhkost v půdě. Současně je chraňte před přemokřením. Pokud bude přetrvávat sucho, zalévejte je alespoň 2krát týdně. Rostliny hnojte pravidelně – ideálně organickým hnojivem.

Ochrana před škůdci

Jahody jsou často napadány slimáky či mšicemi. K tomu, abyste se jich zbavili, můžete použít posypání křídou kolem rostlin. Případně roztok mýdlové vody.

Sklizeň lesních jahod

Lesní jahody se sklízejí od června do srpna, záleží na odrůdě. K tomu, abyste sklidili co nejvíc plodů, je musíte sklízet hned, jakmile dozrají.

Zdroj: gardeningknowhow.com, plantura.garden