Období řezu ovocných dřevin se poměrně různí. Jádroviny (hrušně, jabloně) se řežou v červnu a někdy kvůli omezení hořké pihovitosti i v srpnu. Peckoviny (slivoně, meruňky, broskvoně, třešně a višně) zase od července do začátku září a skořápkoviny (ořešáky, lísky) v červnu a červenci.

Jak na letní řez

Letní řez nemá být příliš hluboký, spíše se proto zaměřte na krácení postranních větévek, odstraňování poškozených, napadených, zcela odumřelých nebo křížících se mladých výhonů. 

Kvalita sklizně ovšem souvisí také s odstraňováním vlků zahušťujících korunu. Nedostatek světla a slunečních paprsků vede k horšímu vybarvení plodů, což se podepíše i na výsledné chuti. Zamezení přístupu vzduchu do koruny zase pomůže k rychlému šíření škůdců a chorob, především houbových. 

Další praktické rady na letní řez ovocných stromů najdete níže ve videu:

Zdroj: Youtube

Stejně jako u řezu v jiných obdobích dbejte na správné vedení řezu na tzv. větevní kroužek nebo na list. Nikdy neřežte větévky mezi jednotlivými listy. Pokud provedete řez ve správném mírném úhlu, místo řezu se rychle zahojí – rána se zavalí kalusem, který ji uzavře a ochrání před vstupem chorob a škůdců. 

K řezu slabších výhonů používejte vždy ostré nůžky, na silnější vlky pak nůžky pákové. Pro řez silnějších větví nebo odumřelého dřeva zvolte vhodný typ ruční pilky.

Zdroj: rostlinky.cz, floranazahrade.cz, ireceptar.cz

Související články