Neexistuje chutnější kus vepřového masa než panenka. Když si koupíte panenskou svíčkovou, máte jistotu, že půjde o křehké, šťavnaté a libové maso. Jeho tepelná úprava je snadná, zvládne ji opravdu každý. I ten, kdo bude s námi grilovat vepřovou panenku úplně poprvé.

Kdybyste chtěli panenku grilovat se slaninou, podívejte se na video, jak se dá panenka obalit slaninou, aniž byste se umastili:

Zdroj: Youtube

Co udělat, než dáte panenku na gril

Abyste získali krásně růžovou barvu vepřové panenky, až ji budete hotovou krájet na plátky, vyplatí se grilovat maso v celku. Samozřejmě lze grilovat i jednotlivé medailonky z panenky, pak ale růžovou barvu ztrácí.

Většinou musíte vepřovou panenku zbavit "stříbrné" blány (může se stát, že koupíte panenku bez blány, ale to nebývá často), případně i kousků přebytečného tuku. Pak ji osušte a osolte, nebo i opepřete, to je základ. Chuť panenské svíčkové tak nejlépe vynikne, není třeba ji marinovat.

Jak na to

Suroviny pro 4 osoby: 600 až 800 g vepřové panenky, sůl, pepř, olivový olej

Něco navíc: Panenku lze obalit plátky anglické slaniny, z bylinek se často používá tymián a rozmarýn. Nebo si nejdříve připravte marinádu z česneku, nasekaného rozmarýnu, soli, pepře a olivového oleje, kterou do panenky vetřete. Panenku můžete potřít i směsí z česneku, petrželové natě, olivového oleje a soli nebo volit jiné složení.

Ale nezapomeňte: Méně doplňujících chutí je lépe, příliš mnoho bylinek a koření se na grilu spálí. To už je lepší hotovou panenku podávat s marinádami.

Postup: Dobře rozpalte gril, asi na 200 ºC. Panenku potřete olivovým olejem a položte na rošt, pod nímž je zdroj tepla (přímé grilování). Nebo olejem potřete rošt, vyberte si. Po asi 4 minutách (až po 5 minutách) ji otočte pomocí grilovacích kleští a grilujte z opačné strany. Následně panenku zase obraťte tak, abyste ji postupně grilovali rovněž z obou stran. Celkem jde o 16 až 20 minut.

Panenka je hotová, když se vnitřní teplota masa rovná minimálně 65 ºC až 70 ºC. To si ověříte buď vpichovým teploměrem, nebo termosondou. Panenku ještě nechte alespoň 5 minut odpočívat na okraji grilu, kde není velký žár, pak ji nakrájejte a podávejte.

Nemáte zahradu ani balkon? Panenku můžete grilovat i na indukci!

Zdroj: Youtube

Jde to i jinak

Všichni nejsou zajedno, i u food specialistů, mistrů kuchařů či odborníků na grilování se setkáte s více doporučeními, jak grilovat panenku. Někdo radí čistě nepřímé grilování: panenku položíte na rošt, zdroj tepla je po stranách, grilujte na grilu s uzavřeným poklopem.

A další doporučení se spoléhá na kombinaci: panenku zatáhněte (z každé strany ji asi minutu grilujte přímo), pak pokračujte metodou nepřímého grilování přibližně 15 minut (opět na grilu s uzavřeným poklopem). Vždy ale platí: ověřte si vnitřní teplotu masa, viz výše.

Zdroje:

Související články