Kopřivová jícha, ale i jícha z jiných rostlin včetně kostivalu nebo pampelišky poskytuje zelenině, ovocným keřům a květinám důležité látky jako dusík, fosfor, draslík a další. Výroba jíchy je jednoduchá a nic vás nestojí. Potřebujete jen vodu a rostliny, které najdete na zahradě nebo v přírodě. Tady máte návod krok za krokem.

Chcete kopřivovou jíchu, která nesmrdí? Použijte například tento trik ve videu. Další trik najdete v článku.

Zdroj: Youtube

Proč používat jíchu z rostlin

Kopřivová jícha neboli zákvas či jícha vyrobená z jiných rostlin je ekologické hnojivo. Pro zeleninu, ale i ovocné keře a stromy nebo záhony s květinami. Na zahradě jíchu využijte skoro všude. Navíc jde o přírodní hnojivo, které se vlastně vyrábí samo.

Co potřebujete

Na výrobu jíchy se nejčastěji používá kopřiva. Ale zkusit můžete mnoho plevelů, včetně pampelišky, bršlice kozí nohy, lebedy, ptačince žabince a dalších. Nebo léčivky (třeba kostival, řebříček, levanduli, meduňku) či bylinku používanou v kuchyni (máta).

Zkušení "jíchaři" tvrdí, že použít se dá pomalu vše, co roste na zahradě (třeba i výhony rajčat, které musíte vyštipovat) nebo v přírodě, a rostliny pak přidat k základu z kopřiv. Důležité: Rostliny pro výrobu jíchy nesmí mít semena.

Návod na výrobu jíchy

Jak na to: Do nádoby nalijte 10 litrů vody, ideálně dešťovky, nebo odstáté vody, a přidejte 1 kilo čerstvých nasekaných kopřiv či jiných rostlin. Použít se dají i sušené rostliny, těch pak stačí asi 4 až 5x méně než čerstvých. Kdybyste chtěli zkusit mátovou jíchu, na 10 litrů vody dejte 6 svazků máty.

Nebo na to jděte odhadem: Nádobu zaplňte asi ze dvou třetin kopřivou či jinou rostlinou, zalijte vodou. Nádobu vždy přikryjte a najděte pro ni vhodné místo na zahradě, vzdálené od vašich sousedů i venkovního posezení. Jíchu je lepší denně promíchat. Podle toho, jaké je počasí, se jícha "rodí" třeba i 2 až 3 týdny.

Že je hotovo, napoprvé poznáte i takto: Obsah nádoby přestane pěnit (bublat). Pak jíchu sceďte, rostlinné zbytky využijte jako mulč nebo je hoďte na kompost. Nepleťte se: Jícha kvasí, kdežto rostlinný výluh ne (louhuje se v řádech desítek minut či hodin).

Jak se zbavit zápachu z kopřiv

Zatímco rostlinný výluh je bylinný macerát, který většině z nás voní, nejpoužívanější kopřivová jícha smrdí. Zkuste tento trik a zbavíte se smradu: Během kvašení kopřiv přihoďte do nádoby několik banánových slupek. Nebo přidejte mletý vápenec.

Jak se jícha používá

Kopřivová jícha se zásadně používá při dešti nebo poté, když slejvák skončí. A to 1x měsíčně, po naředění vodou v poměru 1 : 10. Aplikujte ji rovnou do půdy, ke kořenům. Nebo jíchu využijte 1x týdně, pak ji ale více nařeďte, asi 1 : 40.

Přírodní jícha je zdarma

Podle toho, jaký rostlinný základ použijete, dopřejete zelenině, ovocným druhům nebo kvetoucím rostlinám určitou dávku živin. Například kopřivová jícha slibuje dusík, fosfor, draslík, železo, vápník, křemík a další užitečné látky, používá se na hodně druhů zeleniny, na ovoce, na květinové záhony.

Kostivalová jícha je výborná na rajčata, ale použít se dá snad na jakoukoliv zeleninu. Pampelišková jícha bude svědčit ovocným keřům a stromům i zelenině. A mátová? To má být požehnání zejména pro rajčata a okurky. Testujte a uvidíte sami.

Související články