Terasa je prvek, který prodlouží plochu domu směrem do zahrady. Používat ji bude celá rodina, což je nutné zohlednit při výběru materiálu na podlahu. Ideální a univerzální materiál neexistuje. Vždy je nutné vzít v úvahu povětrnostní podmínky v místě, intenzitu dopadajícího slunečního záření a to, zda terasa bude, či nebude zastřešena. Rozhodnout se můžete mezi moderním či klasičtějším nebo rustikálním vzhledem, který se bude hodit ke svému okolí. Právě v designu udělali výrobci krytin obrovský pokrok, takřka u všech materiálů lze dnes vybírat z obrovské škály odstínů.

Dřevěná klasika: nejlépe odolá modřín

Klasický vzhled dřevěné terasy stále patří k nejpoužívanějším, hlavně díky nenáročnosti stavby. Šikovnější kutil dřevěnou terasu smontuje sám za tři dny. Dřevěná prkna jsou v chladnějších obdobích nebo večerech příjemně teplá a v horkých dnech se nerozpálí tak, aby se po terase nedalo chodit bosky.

Zásadní je výběr druhu dřeva, zvolit vhodný druh dřeva. Výhodou domácího smrku či borovice je nízká cena. Ale dřevo je měkké a vyžaduje ošetřování, a přesto má omezenou životnost. Trvanlivější variantou je český nebo sibiřský modřín, můžeme počítat s výdrží okolo 15 až 25 let. Sibiřská varianta má sytější barvu a letokruhy. Ze dřeva však může časem vytékat smůla, modřín má vysoký obsah pryskyřice. Bez ošetření dřevo časem zešedne, ale když vám to nevadí, natírání není nutné.

Kvalitní dřeviny: pozor na kovové prvky

Ještě odolnější jsou exotické dřeviny, vydrží až okolo 30 let. Nemusíte je natírat, ale pak mohou časem šednout. V nabídce je velké množství odstínů, hnědých až třešňových a červených odstínů. Pozor však na železné prvky v terase. Musíme použít nerez, jinak by se na exotickém dřevě tvořily nevzhledné tmavé skvrny. Nevýhodou je vyšší cena, ve srovnání s českým dřevem dvojnásobná až trojnásobná. Nejznámější jsou Bangkirai, Merbau, Ipe a Massaranduba.

Speciální kategorií je Thermowood, což je místní dřevo tepelně upravené tak, aby dosahovalo trvanlivosti exotického. Méně známou možností je akát, který má vlastnosti exotických dřevin, ale nevadí mu kov. Nevýhodou je jen jediný dostupný odstín.

Dřevoplast: vyšší cena i bezpečnost

Ekologický kompozit zvaný dřevoplast či WPC se vyrábí jako směs rozemletého dřeva a recyklovaných plastů. Je oblíbený díky velkému výběru designů a odolnosti vůči houbám, hmyzu, požáru a povětrnostním podmínkám. Protože dobře odolá vodě i bazénové chemii, často se dává k bazénům. Prkna z dřevoplastu jsou i bezpečná – nehrozí zadření třísky a uklouznutí.

Barevnost se nepatrně ztrácí podobně jako u dřeva, ale časem se ustálí. Životnost je až 25 let. Dřevoplast se netřepí a nekroutí jako dřevo, je zdravotně nezávadný a nenáročný na údržbu. Stačí ho občas opláchnout vodou, mastné skvrny lze umýt saponátem, dvakrát do roka odstranit nečistoty ze spár a terasu omést. Na slunci se mohou prkna rozpálit více než ta dřevěná. Pořizovací cena začíná na 1 000 korun za metr čtvereční, může se vyšplhat až ke 2 500 korunám.

Příště se podíváme na kámen, beton, cihly i keramiku.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopise Dům&Zahrada 3/20.