Mšice jsou schopny napadnout téměř všechny druhy rostlin. Škodí jim tak, že z nich vysávají mízu, přenášejí na ně různé choroby a vylučují sladkou šťávu – medovici. Ta rostlinám ucpává póry, což je ideální základ pro tvorbu černé plísně.

Co byste měli o mšicích vědět

K sání dochází nejčastěji na stonku, na nových výrůstcích a dalších místech, kde je míza v rostlině nejintenzivnější. Najdete je také na spodní straně listů. Některé druhy mšic napadají také kořeny. Jejich množení je rychlé, jedna samice žije 25 dní, během té doby porodí asi dalších 80 mšic. I proto je nutné na nic nečekat a jednat.

Jaké mšice můžete najít?

Mšice mají různé barvy – můžete se setkat se světle růžovou, žlutou, zelenou, ale i hnědou či černou mšicí. Některé z nich se zaměřují jen na určité rostliny, jiné nepohrdnou čímkoliv. Velmi rozšířená je mšice růžová, maková, jabloňová, broskvová, melounová, ale i černá fazolová.

Na jaké rostliny se mšice zaměřují nejčastěji?

Mezi oblíbené „destinace“ mšic patří růže, astry, jiřinky, krásenky, ostálky či mokřadní potočnice. Toho můžete využít a použít tyto druhy rostlin jako vábničky v blízkosti rostlin, které chcete chránit. Existují však i rostliny, které mšice přirozeně odpudí – patří sem cibule, pažitka, česnek či šanta kočičí.

Jak poznáte napadení mšicemi?

Mšice jsou malé a velmi často si jich okem nevšimnete. Napadení však poznáte podle pokroucených listů, zdeformovaných plodů, podle lepkavé tekutiny na listech a stoncích. Právě na nich tráví mšice nejvíce času. Často to poznáte také podle výskytu mravenců.

Mšice a prevence

Základní prevencí je sbírání spadlého listí na podzim, na nich bývají zachycena vajíčka mšic, která přezimují i za nízkých teplot. Na jaře se z vajíček líhnou samičky mšic, které napadají rostlinu. Prevencí může být jasně žlutá barva, která mšice přitahuje – ideální je použití žlutých lepivých destiček, kam se přichytnou.

Jak se zbavit mšic bez chemie?

Na chemické postřiky jsou mšice brzo rezistentní. I proto můžete vyzkoušet postřiky na přírodní bázi. Poohlédněte se po postřiku na bázi nimbového oleje, případně na bázi oleje z tropické rostliny kaleda lysá. Vyzkoušet můžete také výluh z kopřivy, tabáku nebo česneku.

Zdroj: ireceptar.cz, zahrada.cz