Jedním ze zajímavých aspektů muchovníku (Amelanchier spp.) je jeho rozmanitost. Tyto dřeviny se vyskytují v různých tvarech a velikostech, od kompaktního muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia) až po majestátní muchovník kanadský (Amelanchier canadensis). Pěstují se jako keř, či ve formě mnohokmenu. V poslední době se objevily i menší kultivary, které se hodí do malých zahrad či dokonce se mohou pěstovat v nádobách.

Jeho listy jsou v létě svěže zelené, kdežto na podzim se zbarvují do zářivých odstínů červené a oranžové barvy.

Muchovníky pochází ze Severní Ameriky, Evropy a Asie a daří se jim v různých klimatických podmínkách. V mnoha domorodých kulturách má tento strom značný význam. Často se používal k léčebným účelům a jeho plody se sbíraly i pro kulinární využití. Domorodí Američané si například cenili plodů muchovníku pro jejich všestrannost a přidávali je do různých receptů a bylinných léků.

Kromě estetického vzhledu má muchovník i praktické využití. Zahrádkáři ho milují pro jeho okrasnou hodnotu a schopnost přitahovat opylovače. Jeho sladké a šťavnaté bobule navíc nejsou jen pochoutkou pro volně žijící zvířata, ale jsou jedlé i pro lidi. Využívají se do džemů a koláčů i na výrobu vína.

Zdroj: Youtube

Jak a kdy sázet muchovník

Kontejnerované rostliny muchovníku sázejte na jaře nebo na podzim. To jim dá čas, aby zakořenily, než přijdou letní vedra. Vykopejte jámu dvakrát širší než nádoba a stejně hlubokou. Prostokořenný stromek můžete také dát do půdy na začátku jara nebo na podzim. Vykopejte jámu stejně hlubokou jako kořeny (ale o něco širší). Po zasazení stromek důkladně zalijte a poté kolem něj přidejte vrstvu mulče, která pomůže udržet vlhkost.

Pokud vysazujete více rostlin muchovníku, myslete na jeho velikost v dospělosti. Měly by mezi nimi zůstat dostatečné rozestupy, aby sluneční světlo mohlo pronikat skrz listy.

Tipy pro péči o muchovník

Kromě občasného prořezávání nevyžadují tyto dřeviny mnoho péče. Jako mnoho jiných rostlin budou dobře prospívat, pokud budou umístěny ve vhodných podmínkách, což zahrnuje dobře propustnou půdu a přiměřené množství slunečního svitu. Můžete je sázet do polostínu, ale pro tvorbu bobulí a květů potřebují dostatek světla, takže ideální je plné slunce.

Muchovníky se přizpůsobí většině půdních typů. Nejlépe se jim však daří ve vlhké, dobře propustné půdě, ideálně s hlinitou strukturou. Jílovitá půda zadržuje příliš mnoho vlhkosti, což může vést k hnilobě kořenů, takže pokud máte tento typ půdy, přidejte do ní před výsadbou organickou hmotu a písek.

Lépe prospívají v kyselé půdě, ale snesou i neutrální pH. V zásaditých podmínkách může dojít k zesvětlení nebo zbělání listů v důsledku nedostatku chlorofylu.

Muchovníky přihnojte na jaře, když se probouzejí z vegetačního klidu. Použijte univerzální NPK hnojivo (např. 16-16-16).

Sklizeň indiánských borůvek

Pěstujete-li muchovníky pro jejich čerstvé sladké plody, sbírejte je, než jsou plně zralé, tedy někdy koncem června nebo v červenci. Nevadí, pokud ještě nejsou dostatečně sladké, dojdou. Čím tmavší je barva, tím jsou plody zralejší, a pokud je necháte přezrát, mohou příliš změknout a špatně se sbírají. Pouze na výrobu džemů či šťáv můžete se sběrem počkat až do plné zralosti.

Nejlépe se češou ráno, protože vlivem horkého slunce během dne měknou. Nemyté bobule ihned uložte do chladničky, kde vydrží i několik dní.

Zdroj: planetnatural.com, bhg.com, gardenia.net

Související články