Stará se o to můra zelná (Mamestra brassicae), která preferuje brukvovitou zeleninu, cibuli a salát. Je to pro ně pochoutka a spořádají jí opravdu hodně.

Život můry

Velká můra s rozpětím křídel skoro pět centimetrů s hnědošedými předními křídly s tmavými zubatými příčky má na přední straně ledvinovité fleky bíle roubené. Tím ji rozeznáte od jiných můr.

Podívejte se na můru opravdu zblízka, abyste ji poznali:

Zdroj: Youtube

Stejně tak se můžete zmýlit i v housenkách. Ty jsou různě zbarvené, zelenavé, šedohnědé, šedé až černé. Na hřbetě mají 3 podélné bělavé nebo žlutavé čáry a na bocích širokou žlutavou pásku.

Roční životní cyklus čítá dvě generace. Z kukel přezimujících v půdě se v květnu líhnou motýli. Živí se nektarem. Samice pak naklade 500–1000 vajíček ve skupinách po 20 až 200 ks na rub listů. Vývoj vajíček trvá v závislosti na průběhu počasí jeden až dva týdny. Žír housenek první generace probíhá v červnu až v červenci. Koncem července a v srpnu se líhnou dospělci letní generace. Žír housenek druhé generace probíhá v srpnu až v září, někdy až v říjnu. Housenky se kuklí v půdě v hloubce 10-15 cm.

Bojujte s nimi hlavně v zimě

Problém jsou housenky, které toho hodně sežerou. A to hned dvakrát ročně a nejvíc jim chutná brukvovitá zelenina, mangold, salát, hrách, ale objevíme je i na stromech. Doma na zahrádce je můžeme sbírat ručně, ale v množství, jako klade samice na listy, je to docela obtížný boj. Proto je důležitá hluboká orba.

Tou se dostanou ze svého hlubokého zimoviště na povrch, kde zmrznou. Kdo chce s nimi bojovat chemickou cestou, fungují na ně insekticidy. Pro přímou ochranu lze použít pesticidy registrované proti housenkám můr, případně proti žravým škůdcům registrovaným do brukvovité zeleniny. Nechemickou cestou lze také aplikovat drobněnky z rodu Trichogramma, které parazitují vajíčka.

Zdroj: eagri.cz