Na podzim se setkáte s dvěma typy výpěstků ovocných dřevin – rostliny kontejnerové a později i rostliny prostokořenné. Můžete si vybrat i z mnoha druhů ovoce – rybíz, angrešt, borůvky, rakytník, které najdete v kontejnerové podobě. V říjnu pak najdete i ty stromy, které pěstitelé zrovna vytahali ze země – prostokořenné.

Jak správně vybrat strom?

Obecně nedoporučujeme jabloně, hrušně, slivoně a další ovocné stromy v kontejnerové podobě. Ty se totiž tradičně prodávají na jaře a na podzim v prostokořenné podobě, a to, že je mají dnes v kontejneru, nejspíš znamená, že jim strom zbyl od jara. Vyplatí se vám počkat na stromy čerstvě vyndané ze země.

Pěstitele nebo prodavače se můžete doptat, v jaké zemi strom rostl a jak rychle poroste. Pěstitel by vám měl poradit strom přesně pro váš typ zahrady.

Na co si dát při nákupu pozor?

Na různá mechanická poškození stromu. Prohlédněte kůru, hledejte choroby a různé škůdce na větvích. Deformované větve mohou značit mšice. Kořeny by měly být rozprostřeny do všech směrů a bohatě větvené.

Jak na sázení?

Vykopejte jámu, která bude mnohem větší než samotný strom a kořeny. Můžete si pomoci kompostem nebo hnojivem. Důležitá je ale kažopdáně zálivka. Klidně jen jednou týdně, ale opravdu bohatě. Ne jednu konvičku, ale desítky litrů. O tom, kolik vody potřebuje strom, jsme psali ve zvláštním článku. Důležitá je také opora pro rovný růst a ochrana před okusem zvěří.

Zdroj: magazinzahrada.cz