Roztoči jsou velmi rozmanití tvorové z řádu pavoukovců, běžně dosahují velikosti do 1 mm, takže se o jejich přítomnosti většinou zrakem nepřesvědčíme. Přesto s námi žijí v domácnostech, a to dokonce v ložnici. Živí se plísněmi, bakteriemi a kvasinkami, ale především odumřelými částečkami lidské kůže. A právě proto vyhledávají co nejtěsnější blízkost člověka, kterou jim skýtá právě postel. Zde se nachází nejvyšší koncentrace roztočů, která může dosahovat až desítek milionů jedinců. Kromě toho roztoči žijí i v čalouněných pohovkách a křeslech, závěsech, kobercích (zvlášť těch s vysokým vlasem) nebo v plyšových hračkách, hlavně těch v posteli. Roztoči se nacházejí i v prachu, v gramu prachu jich může být až 15 tisíc. Při natřásání peřin, suchém stírání nebo víření prachu se do vzduchu dostávají roztoči i jejich výměšky.

Alergenem je trus roztočů

A to může být problém, protože trus roztočů působí jako silný alergen. Lidé alergičtí na roztoče či lidově na prach reagují na přemnožení roztočů kýcháním, kašlem, vodnatou rýmou s ucpaným nosem, svěděním, pálením a slzením očí, které může přejít až do zánětu spojivek, svěděním kůže a projevy či zhoršováním ekzému. Je proto nutné výskyt roztočů v domácnosti minimalizovat, neboť v pro ně optimálních podmínkách jsou schopni se za několik týdnů života 3–4x rozmnožit. Úplně zbavit se jich nejde ani při sebepečlivějším úklidu, ale pouhé snížení jejich počtu situaci značně zlepší.

Redukce roztočů začíná v ložnici

Roztoči mají obecně rádi vlhko, teplo a tmu. Právě proto se drží nejvíc v lidském lůžku, protože v něm mají kromě dostatku potravy také potřebné teplo a vlhko, které spící člověk zajistí pocením a dýcháním. A právě tomu je potřeba udělat přítrž.

Začít můžete větráním. Roztoči nemají rádi suchý vzduch, takže výměna zadýchaného vzduchu v ložnici za čerstvý jim vonět nebude. Nebojte se otevřít okna dokořán a udělat průvan.

Místnosti také nepřetápějte, roztoči milují teplotu 26 °C, takže pokud budete udržovat v ložnici teplotu maximálně 22 °C, bude se vám nejen lépe spát.

Další důležitou etapou boje s roztoči je časté praní ložního prádla, a to minimálně na 60 °C. Vyprat můžete i polštáře a pokrývky, pokud jsou pratelné, a textilní hračky, plyšové hračky dejte občas na noc do mrazáku. Pokud je to možné, nechte peřiny a polštáře pravidelně větrat na sluníčku.

Do ložnice, a pokud jste alergičtí, tak do bytu obecně nedávejte textilie v podobě vysokých koberců, těžkých závěsů apod. Pravidelně luxujte, a to i matrace a čalounění, ovšem používejte kvalitní vysavače s HEPA filtry a při luxování a po něm větrejte. Utírání prachu i úklid podlahy dělejte stěrem namokro, při utírání prachu můžete použít také speciální vlhčené ubrousky.

Zdroje: primanápady.cz, žena.aktuálně.cz