Tuto situaci zná mnoho zahrádkářů. Letní slunce zajišťuje plynulou dodávku rajčat, ovšem s přicházejícím podzimem sezona této lahodné šťavnaté zeleniny pomalu, ale jistě končí. Přesto na zahradě často zůstanou nedozrálé plody, které už nemají šanci v podzimním počasí dozrát. Mnoho zahrádkářů nad nimi zlomí hůl, rostliny vytrhne a dá na kompost i s nedozrálými plody. Taková rajčata ale není nutné odepisovat. Správným postupem z nich vykouzlíte červené, sladké plody, které budou chutnat, jako by vyzrály na letním sluníčku.

Nejdůležitější je ochrana před mrazem

Nedozrálé výpěstky je potřeba uchránit před prvními přízemními mrazíky, které by na plodech nadělaly nevratnou škodu. Celé rostliny rajčat v květináčích nebo truhlících můžete umístit do skleníku, pokud jej máte, nebo jiného teplejšího, světlého místa a nechat v klidu dozrát.

Nedozrálé plody na vhodném místě dojdou

Dalším způsobem je nezralé plody otrhat a nechat dojít. K tomu budete potřebovat vhodné místo. Tím však nejsou často využívané okenní parapety, na kterých rajčata sice zčervenají, ale nedozrají. Nejlepší je umístit rajčata v jedné vrstvě do krabice bez víka nebo přepravky a ty umístit do tmavšího místa, kde se bude teplota pohybovat kolem 18–20 °C. Krabici můžete předtím vyložit třeba pečicím papírem a mezi nedozrálé plody vložte jedno klasické zralé jablko nebo banán. To má svůj důvod – jablko i banán uvolňují etylen, který pomáhá zrání, bude proto takto kladně ovlivňovat okolní rajčata. Rajčata překryjte listem novin a počkejte několik dní, uvidíte, že se plody začnou krásně vybarvovat a zrát. Můžete je občas zkontrolovat, jestli se nějaké rajče nekazí, a takové hned vyhoďte, aby nenakazilo ostatní.

Italská finta s celou rostlinou

Pokud máte rostlinu, na které je velké množství nedozrálých plodů, které ještě pevně drží na větvičkách, můžete vyzkoušet způsob, který k nám přišel z Itálie. Rostlinu vytrhněte i s kořeny (některé zdroje říkají, že stačí jen uříznout), odstraňte z ní listy a případné napadené plody a pověste ji vzhůru nohama do teplé a světlé místnosti. Rajčata krásně dozrají a oproti těm v nedozrálém stavu utrženým vydrží mnohem déle.

Jsou zelená rajčata jedovatá?

Možná byste měli chuť využít nějaký recept na přípravu zelených rajčat, ale máte obavy z jejich toxicity. Je pravda, že nezralá rajčata obsahují jedovatý solanin, stejně jako zelené brambory. Ovšem k tomu, aby byly následky otravy fatální, by bylo potřeba sníst zhruba 400 mg solaninu. To je poměrně velké množství, neboť jedno nezralé rajče obsahuje zhruba 25 mg solaninu. I taková dávka by nám ale mohla způsobit žaludeční potíže. Většinou však konzumujeme spíš lehce nedozrálá rajčata, kde se množství solaninu v jednom plodu pohybuje kolem neškodných 2 mg. Tepelnou úpravou nebo kvašením se množství solaninu dál podstatně snižuje. Ani tak byste to ale s konzumací těchto rajčat neměli přehánět, doporučené množství je 100 g. Pokud však máte jakékoliv obavy, je lepší nechat rajčata dozrát i s využitím našich tipů a pak konzumovat naprosto bez starostí.

Zdroje:prima-receptář.cz, hobby.instory.cz