Plíseň sněžná

S touto chorobou se můžete setkat hlavně na jaře, najít ji můžete také pod názvem sněžná světlerůžová plísňovitost trav. Na travnaté ploše si můžete povšimnout bělavých a narůžovělých podhoubí kruhovitého, nepravidelného či elipsového tvaru.

Vzniká kvůli na podzim neodklizené organické hmotě, sněhu na nezamrzlé půdě, zhutnělé půdě a nadbytku dusíku. Trávník se regeneruje velmi pomalu.

Co s tím?

Odumřelou hmotu opatrně odstraňte a trávu přihnojte ledkem vápenatým či amonným s vápencem. U plísně na větší ploše použijte fungicidní přípravek.

Paluška travní

Paluška travní se vyznačuje různě velkými hnědavými skvrnami, jejich barva se mění na šedou až bílou. Tuto chorobu způsobuje dlouhodobě ležící sníh, teploty mezi 0 až 10 °C, ale i vysoká vzdušná vlhkost. Zajímavostí je, že se s ní můžete setkat i po zimě bez sněhu.

Co s tím?

I zde postupujte jako u plísně sněžné – místa napadená chorobou opatrně vyhrabte, přihnojte ledkem vápenatým či amonným s vápencem. Případně ošetřete fungicidem.

Padlí trav

Padlí trav poznáte podle bělavého moučnatého povlaku, který se bude nacházet na jednotlivých stéblech. Tento povlak se postupně mění do větších hnědavých skvrn. S touto chorobou je třeba bojovat, jinak listy odumřou. Padlí se objevuje u hustého trávníku, případně na místě s vysokou vzdušnou vlhkostí či ve stínu.

Co s tím?

Do míst, kde je výskyt padlí typický, je nutné volit odolnější odrůdy, často je u nich psáno, že jsou určeny do stínu. Pomůže i pravidelné sečení a hnojení. Pokud je trávník poškozen více, použijte postřik, který zamezí šíření houbové choroby.

Zdroj: chorobytravniku.cz, irceptar.cz