Jahody osvěží každé léto

Stejně jako jiné druhy ovoce a zeleniny, i jahody za sebou mají dekády šlechtění, takže odrůd je hned celá řada. Liší se nejen tvarem, velikostí a chutí, ale také nároky na pěstování. Jiné chutnají nejlépe samotné, další jsou ideální na výrobu marmelády nebo na mošt. Některé druhy jahod vydrží uskladněné déle než jiné, ale obecně platí, že jsou určeny k co nejrychlejší konzumaci.

Odrůdy pro nenáročně pěstitele

Chcete si doma vypěstovat chutné jahody bez větší námahy? Je vám jedno, jak jahody budou vypadat, ale hlavně že budou chutnat? Pak pro vás máme hned několik tipů. Oblíbená je polská odrůda Dukát, která je velmi odolná vůči chorobám. Dále středně veliké jahody Sonata, které vyžadují častější sběr. Další nenáročnou odrůdou je Lambada či Korona.

Velkoobchodní jahody? Tudy cesta nevede

Zlaté pravidlo, že s kvantitou výroby potravin upadá jejich kvalita, platí i v případě oblíbených jahod. Velkoobchodní jahody sice často vypadají na první pohled velmi lákavě, po zakousnutí však zjistíte, že chuť značně pokulhává. Pokud se rozhodnete pěstovat jahody u vás na zahradě, vyhněte se odrůdám jako Polka, Elkat nebo Honeoye.

Jak vybrat správnou odrůdu?

V létě se často setkáváme s proměnlivým počasím. Jeden den svítí a je horko, další je dusno a vydatně prší. Některé druhy jahod snášejí různé teploty a vlhkost vzduchu lépe než jiné. Tak například, pokud u vás bývá parné horko, zvolte odrůdu s hustějším trsem. Ten totiž lépe jahody ochrání. Naopak s častými přeháňkami si lépe poradí odrůda s řídkým trsem. Určitě také nic nezkazíte kvalitní půdou bohatou na humus.