Pěstování orchidejí není pro každého. Vyžadují poměrně náročnou péči a často se stane, že i když se o ně staráte sebelépe, nekvetou tak, jak byste si přáli. Pak přichází na řadu hnojivo z kávy.

Jak na kávové hnojivo?

Udělejte si oblíbeného turka. Až vám zbyde jen lógr, nechte ho vyschnout. Ideálně ho postavte ven na sluníčko a za pár okamžiků bude hotovo. Vyschlý lógr nasypte do hlíny jako klasické hnojivo. Káva zvýší kyselost půdy a dodá jí potřebné minerály.

Podobně funguje i cibule

Dejte vařit 1,5 litru vody. Vložte do ní hrst cibulových slupek a 6 minut vařte. Poté počkejte, až roztok vychladne a přeceďte ho. Tímto zázrakem jednou měsíčně zalijte orchideje. Dejte pozor, abyste je nikdy nezalívali přímo na listy nebo stonek. Vždy jen do hlíny ke stonku.

Banánové slupky místo cibule

Pokud máte po ruce zrovna spíš banány, můžete z nich vytvořit stejné hnojivo jako z cibule. Vyberte žluté slupky, které na sobě nemají hnědé skvrny. Ty jsou nejbohatší na živiny. Zbavte se dužiny a slupky opláchněte. Na jeden banán potřebujete asi 3 litry vody. Ty uvařte a poté nechte vychladnout. Do převařené vody vložte slupku z jednoho banánu. Nádobu uzavřete a nechte tři dny odpočívat. Poté hnojivem zalijte rostlinu a máte hotovo!

Jak přesně pěstovat orchideje? Čtěte dále:

www.ireceptar.cz