Netkaná textilie zajistí, že porost nebude ztrácet zbytečné teplo. Tím způsobí, že rostlinky rostou rychleji a mají potenciálně bohatší plody. Netkaná textilie také chrání vaše rostlinky před dešti, kroupami a tak dále. V zimě naopak zpomalí promrzávání půdy. Teoreticky může chránit i před škůdci a zvířaty. Hlavně má zabránit prurůstání plevele.

To všechno zní krásně, ale

Nicméně názory zahrádkářů na netkané textilie a jejich výhody se různí. Prvním poznatkem je, že hlavně trvalkám tyto fólie nesvědčí. Podzemní oddenky pod textilií se dusí a nemůžou se přirozeně rozrůstat.

Dalším problémem je, že pod textilií a fóliemi se nedaří žížalám a dalším tvorům. Ty jsou ale nezbytné pro prokypření půdy a transport živin. Díky tomu se často tvoří plíseň přímo pod textilií.

Sice tvůrci textilií mluví jinak, zkušenosti zahrádkářů ale říkají, že textilie vytváří vhodné prostředí pro škůdce – hlavně pro plzáka španělského. Pod textilií je mu teplo, vlhko, má tam klid a plno potravy.

Zároveň se tvrdí, že textilie fungují jako ochrana proti plevelům. Nicméně to není úplně pravda. Opravdu silné plevely dokáží prorůst i netkanou textilií a jejich likvidace se pak stává skoro nemožnou.

Jestli netkanou textilii nakonec použijete, nebo ne, je jen na vás. Moderní profesionální zahradníci ale už textilii odmítají.

zdroj: kvetoucizahrada.cz, izahradkar.cz